Teravih Namazı ile İlgili Sorular – 2

By | 24 Eylül 2014

teravih-namazi-ile-ilgili-sorular1. Teravih namazının vakti ne zamandır?

Teravih namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Yanı yatsı namazının girişi ve yatsı namazının kılmışıyla başlar, sabah namazı vaktine kadar devam eder. Yatsı namazından önce kılınması caiz değildir.

2. Teravih namazında tertip nasıldır?

Teravih namazında tertip şöyledir: Önce yatsı namazı, arkasından teravih namazı,sonra da vitir namazını kılmaktır. Ancak herhangi bir sebepten dolayı vitir namazı teravih namazından önce kılınmış olsa, bu da sahihtir. Fakat yukarıda belirtildiği gibi, bu tertip bozularak, teravih namazını yatsı namazından önce kılmak caiz değildir.

3. Teravih namazı, kaç rekâtta bir selamla kılınır?

Yirmi rekât olan teravih namazı, her iki rekâtın sonunda selam verilerek kılınır. Ancak, dört rekâtta bir selam verilerek de kılınabilir. Her iki rekâtta oturmak suretiyle yirmi rekâtın sonunda selam verilse namaz yine sahihtir. Ancak teravihin böyle kılınması mekruhtur.

Şafiî Mezhebine göre; Teravih namazı, toplam iki rekâttan fazla kılınacak olursa her iki rekâtta bir selam verilir. Dört rekâtta bir selam vermek caiz değildir.

4. İki rekâtta oturmadan dört rekâtta selam verilirse ne olur?

Teravih kılan kimse her iki rekâtta oturmak durumundadır. Şayet ikinci rekâtta oturmamışsa kıldığı bu dört rekât iki rekât yerine geçer.

5. Vaktinde kılınmayan teravih namazı kaza edilir mi?

Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilmez.

6. İmam ve cemaatten hiçbiri yatsı namazını cemaatle kılmamışsa teravihi cemaatle kılabilirler mi?

İmam ve cemaatten hiçbiri yatsı namazını cemaatle kılmamışsa teravihi cemaat olup kılamazlar. Çünkü teravih namazının cemaati yatsı namazının cemaatine tabidir.

7. Teravih namazını imamla kılmayan kimse vitir namazını imamla kılabilir mi?

Teravih namazını imamla kılmayan kimse vitir namazını imamla kılabilir.