Taziyede Okunacak Dualar

By | 11 Kasım 2014

safii-mezhebine-gore-taziye• Ümmü Seleme şöyle demiş: Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem-, Ebû Selemenin yanına girdi, gözleri açık kalmıştı; onları kapadı. Sonra şöyle buyurdu; “Şüphesiz ki ruh kabzedildiği vakit göz onu tâkîb eder.”

Derken Ebû Seleme’nin ailesi efradından bazıları feryâd-u figan ettiler. Bunun üzerine Resûlullah Sallâlahü Aleyhi ve Sellem: “Kendinize hayırdan başka dua etmeyin. Çünkü melekler söylediklerinize: Amin, derler.” buyurdu. Sonra şunu da ilâve etti:

“Allah’ım! Ebu Seleme’ye mağfiret et. Kendilerine hidayet nasip ettiklerinin içinde onun makamını yücelt. Ailesinden geriye kalanların sahibi ve yardımcısı ol.Ey âlemlerin Rabbi! Bizlere de ona da mağfiret eyle. Ona kabrinde genişlik ve insanların rahatlık ver ve nurunla onu kabrinde nurlandır.”

Açıklama:

Dua, ibadette olduğu gibi kulun, kulluğunu Rabbine en güzel ifade şekillerinden biridir. Onda Mevlâ’nın her şeye kadir olduğunu ikrar, ona duyulan muhtaciyetin dile getirilişi vardır.

Ancak dualar, muhtaçlığın dile getirilmesini ve giderilmesini arzudan, isteyişten daha derin manalar da taşırlar. Üzerinde biraz tefekkür edildiğinde, onda Rahman’m yüceliğini, kudretini, yaratıcılığını, lütufkârlığını, varılıp çalınacak asıl kapının onun kapısı olduğunu idrak edişin, lütuf ve ihsanını gönülden ümit edişin de var olduğu görülür, hissedilir. Dua, kulluk şuuruna erildiğinin, insan gücünün sınırlı olduğunun bilindiğini de haber verir ve Yaratan’a sığınmanın sıcak duygularını yaşatır.

Bu dünyadan ayrılan bir mü’min için yapılan duada ise o kardeşimize karşı güzel duygularımızı, iyi niyetimizi, vefamızı ifade ediş vardır. Geride kalanlara bıraktığı gönül sıcaklığı, akibetin güzel olmasına teşviki, insanları arkadan duâ eden kardeşler bırakma şuuruna sevk edişi de ayrıca üzerinde düşünülmesi gereken inceliklerdendir.

Duâ ederken söylenen cümleler de arzu ve ümitlerin ne yönde, hangi yolda olduğunun ve erilen şuur derecesinin izlerini taşırlar… Duâlar hem yaşayan, hem de bu dünyayı terk eden için çok şey ifade ederler…

Taziye sırasında içten gelerek, güzel kelimelerle, samimi duygularla dua edenlerden olunuz…