Süt Kardeşler Evlenebilir mi?

By | 2 Şubat 2015

sut-kardesler-evlenebilir-mi    Bir erkeğin süt hısımlığı sebebiyle evlenemeyeceği kadınlar: Süt annesi, hanımın süt kızları, süt  cihetinden ana baba bir veya baba bir yahut ana bir kız kardeşleri, yine süt cihetinden ana baba  bir veya baba bir yahut ana bir teyze ve halaları.
Bir erkeğin süt hısımlığı sebebiyle evlenemeyeceği kadınlar şunlardır:
1. Süt anne; süt anne ve babanın gerek nesep, gerekse süt cihe-tinden anneleri. Buna göre, kişi  her şeyden önce süt annesiyle evlenemez. Süt annenin gerek gerçek annesiyle, gerekse süt  annesiyle de evlenemez. Aynı yasak, süt babanın nesebî veya süt annesi yahut ninesi için de söz  konusudur.
2. Hanımının süt kızları; süt evlâtlarının nesebî veya süt kızları; onların kızları. Şu halde, erkek,  karısının süt annelik yaptığı kızlarla evlenemez. Çünkü onlar aynı zamanda kendi süt kızları durumundadır.Aynı şekilde, süt kızlarının ve süt oğullarının nesep ve süt kızlarıyla, yani süt hısımlığına sahip olduğu kız torunlarıyla evlenmesi de yasaktır. “Fürû” olarak adlandırılan bu alt soy silsile halinde devam eder ve her yeni kuşağın kız torunları ile süt dede arasında evlenme yasağı vardır.

3. Süt cihetinden ana baba bir veya baba bir yahut ana bir kız kardeşleri; süt erkek ve kız kardeşlerinin nesebi ve süt kızlan; onla- nn kızları. Kişi süt kız kardeşleri ile de evlenemez.
Aynı kadından süt emmiş olan çocuklar süt kardeşidirler. Süt veren kadınla kocasının gerek nesebi, gerekse süt çocukları, “ana baba bir” süt kardeşidir. Süt veren kadının önceki veya sonraki kocalarından olan nesebi ve süt çocukları ise, “ana bir” süt kardeşi olur.
Aynı kocanın süt veren hanımından ayrı bir zevcesinden olan süt ve neseb evlâdı da, “baba bir” süt kardeşi olur. Kişi bu süt kardeşlerinden hiçbiri ile evlenemez.
4. Süt cihetinden ana baba bir veya baba bir yahut ana bir teyze ve halalar; nesebi anne ve babanın süt anneleri, süt kız kardeşleri, süt teyze ve halaları. Bu durumda, süt babanın nesebi ve süt erkek ve kız kardeşleriyle, süt annenin nesebi ve süt erkek ve kız kardeşleri de, süt emenin süt akrabası durumundadır. Dolayısıyla süt emen, süt teyze ve halalarıyla evlenemez.
Süt anne ve babanın akrabası, süt evlâdın da akrabası olmasına karşılık, süt evlâdın nikâhlısı ile çocukları dışındaki akrabası, süt anne ile süt babanın akrabası olmaz. Meselâ süt anne, süt evlâdın nesebi babasıyla veya kardeşiyle evlenebilir.
Süt hısımlığıyla alâkalı olarak halk arasında yaygın şekilde söy-lenegelen “Süt aşağı inmez, yukarı çıkar” tâbirinin şer’î bir tâbir ol-madığını belirtelim.Süt emme müddeti içinde olmak kaydıyla aynı memeden süt e- men çocuklar, memeyi farklı zamanlarda emseler ve babalan da değişik olsa dahi, süt kardeşidirler.

Bunun için, süt emen kızla süt annesinin oğlu evlenemeyeceği gibi, oğlunun oğlu ile dahi evlenemez. Oğlun, kızın süt emmesinden önce veya sonra doğması ve emme ile doğum arasındaki zaman farkının seneleri bulması dahi bu neticeyi değiştirmez.