Sevilen Rüyalar Allah’tan, Sevilmeyen Rüyalar Şeytandandır

By | 29 Ekim 2014

sevilen-ruyalar-allahtan-sevilmeyen-ruyalar-seytandandir• Ebû Said el-Hudrî’nin nakline göre Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem- şöyle buyurmuştur: “Herhangi biriniz sevdiği bir rüya görürse bilsin ki o muhakkak Allah tarafındandır. Rüya sahibi bu rüyası üzerine Allah’a hamd etsin ve başkasına da söylesin. Bunun dışında hoşlanmadığı bir rüya gördüğünde de muhakkak bu rüya da şeytandandır. Bu takdirde rüya sahibi rüyanın şerrinden Allah’a sığınsın ve rüyasını kimseye söylemesin. Böylece o rüya kendisine zarar vermez.”

Açıklama:

“Rüyanın Allah tarafından olduğu.” Yani hadiste “saliha” şeklinde kayıtlansa da rüyanın mutlak olarak Allah’tan olduğu. Rüyanın salih olarak nitelenmesi, şeytanın müdahalesine imkân olmaması açısındandır. Buna karşılık şeytanın müdahalesinin mümkün olduğu rüyalarda rüyanın ona nispet edilmesi mecazidir. Çünkü bütün rüyalar, yaratılma ve takdir edilme açısından Allah tarafmdandır. Rüyanın Allah’a izafe edilmesi onu şereflendirmek içindir.

Mühelleb şöyle demiştir: Şarî karışıklıktan halis olan rüyaya salih ve sadık adını vermiştir ve bunu Yüce Allah’a izafe etmiştir. Karışık rüyalara ise “hulm” adını vermiş ve bunu şeytana izafe etmiştir. Zira böyle bir rüya, şeytanın benzeri yaratılmıştır. Resûlullah insanlara şeytanın hilesini bildirmiş, onlara kendilerini üzme ve korku salma noktasında şeytanı maksadına ulaştırmamaları için bunu savuşturmanın yolunu göstermiştir.

“Ve rüyasını kimseye söylemesin. Böylece o rüya kendisine zarar vermez.” Kısacası salih rüya adabı olarak üç şeyden söz etmek mümkündür: Rüya gören bundan dolayı Allah’a hamd etmeli, bunu bir müjde olarak almalı ve başkalarına anlatmalıdır. Fakat kendisinden hoşlanmayana değil, kendisini sevene anlatmalıdır. Kısacası hoşlanılmayan bir rüya adabı olarak dört şeyden söz edilmiştir. Görülen rüyanın şerrinden ve şeytanın kötülüğünden Allah’a sığınmalı, uykusundan uyandığında üç kez sol tarafına tükürmeli ve bu rüyayı hiç kimseye anlatmamalıdır.