Sevap ve Günahı Yazıcı Melekler

By | 21 Temmuz 2014

feraceler

 

duacilarEbû Ümâme el-Bâhilî (radıyallâhu ‘anh) rivayet ediyor: Resûlullah (sallallâhu ‘aleyhi ve sellem) buyurdular ki: “Kişinin sağ tarafında bulunan (iyilikleri yazmakla görevli) melek, sol taraftaki (kötülükleri yazmakla görevli) meleğin amiridir. Kul bir iyilik yaptığı zaman sağındaki melek on misliyle yazar. Bir kötülük yaptı­ğında, sol taraftaki melek onu yazmak istediğinde sağ taraftaki melek,

–        Bekle, hemen yazma! der. Sol taraftaki melek kulun tövbe etmesi için altı yedi saat kadar bekler.

Eğer kul bu müddet içerisinde tövbe ederse, günah namına bir şey yazılmaz. Yok, tövbe etmezse sadece işlediği kadar günah yazılır.”

Yukarıda zikredilen hadis Resûlullah’ın, “Günahına tövbe eden kişi, sanki hiç günah işlememiş kimse gibidir.” hadisine de uygundur.

Konuyla ilgili bir diğer rivayet de şöyledir: “Kul bir günah işlediği zaman bu diğer bir günah işleyinceye kadar yazılmaz. Başka bir günah işleyince de di ğer bir günah işleninceye kadar yazılmaz. Kulun günahları beşe yükseldiğinde ve bu esnada bir iyilik yaptığında, o iyilik beş misli ecir ile mükâfatlandırılır Böylelikle sevapları günahlarına denk getirilir. İblis bu durumu görünce fer yat ederek şöyle der:

–        Ben âdemoğlunu saptırmaya nasıl güç yetireyim! Ne kadar onun aleyhine çalışsam da o, yaptığı bir iyilikle benim bütün gayretlerimi altüst ediyor.”

Safvân b. Assâl el-Murâdî (radıyallâhu ‘anh) rivayet ediyor: Resûlullah (sallallâhu ‘aleyhi ve sellem) buyurdular ki: “Allah Teâlâ güneşin battığı yönde tövbe için bir kapı yarattı. Bu kapının genişliği yetmiş ya da kırk yıllık yoldur. Sürekli açıl kalır, güneş battığı yerden doğana kadar kapanmaz.”