Günahlar iki türlüdür

By | 21 Temmuz 2014

kuran

 

riya21-      Kulun Rabbine karşı işlediği günahlar.

2-      Kul hakkını ilgilendiren günahlar.

Kulun Rabbine karşı işlediği günaha gelince: O’nun tövbesi dil ile istiğfar, kalben pişmanlık ve bir daha o günaha dönmemeye niyet etmektir. Böyle yaptığı takdirde henüz bulunduğu yerden ayrılmadan günahları bağışlanır. Fakat terk edilen farzlar affedilmez. Onlar tövbe etmek suretiyle de öden­miş olmaz. Eda edilmeyen farzların kaza edilmesi gerekir. Kaza edildikten sonra da farz ibadetlerin kazaya bırakılmasından ötürü tövbe ve istiğfar et­mek lâzımdır.

Kul hakkını ilgilendiren günahlara gelince: Hakkına girilen kişilerin gönlü hoş edilmeden ve helâllik alınmadan yapılan tövbelerin faydası olmaz.

Tâbiînden birinden rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir: “Günahkar devamlı günah işler ancak ardından tövbe ve nedameti terk etmez. Hatta bu vesile ile cennete girer. Şeytan bu durumu görünce, ‘Keşke onu günah çukur­larına düşürmeseydim’ der.”

Ebû Bekir el-Vâsitî (kuddise sirruh) demiştir ki: “Acele etmeden, düşünüp iyice değerlendirdikten sonra hareket etmek her şeyde güzeldir. Ancak şu üç yerde acele davranmak gerekir:

1-     Namaz vakti girdiğinde namaz kılmak için.

2-     Ölü defnedileceği zaman.

3-     Yapılan bir günahın hemen ardından tövbe etmede.