Sesli Kahkaha Atmak

By | 8 Ağustos 2014

namaz-kildiran-seccade

 

kahkahaHz. Aişe radıyallâhu anhâ diyor ki: “Allâh Resûlü’nün küçük dili görüne­cek şekilde kahkahayla güldüğünü hiç görmedim. O (ekseriyetle) tebessüm ederdi.”

Peygamber Efendimiz’in sallallâhu aleyhi vesellem gülme şekli hakkında aşağı­ya aktaracağımız birçok hadis-i şerif rivayet edilmiştir:

Hz. Ömer’den şöyle rivayet edilmiştir: “Rasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem gülerken insanların, diş ve ağız şekli en güzel (gözüken)iydi”

Hz. Aişe’den radıyallâhu anhâ rivayet edilmiştir: “Rasûlullah’ın sallallâhı aleyhi vesellem küçük dili gözükecek derecede güldüğünü hiç görmedim. Sadece tebessüm ederdi.”

Açıklama:

Peygamber Efendimiz’in sallallâhu aleyhi vesellem gülmesi, tebessüm (gülümse­me) şeklindeydi. Tebessümü bazen azı dişi gözükecek derecede olurdu. Gülmesin­de ciddiyet vardı. Ondan kahkaha, yüksek bir ses ve benzer bir şey işitilmezdi.

Hadislerdeki Farklılığın İzahı:

Bazı hadislerde Peygamberimiz’in sallallâhu aleyhi vesellem tebessümle, bazı ha­dislerde de azı dişi görülecek derecede güldüğü rivayet edilmesinin izahı şöyledir:

Rasûlullah Efendimiz sallallâhu aleyhi vesellem, çoğu zaman tebessüm, bazen de duruma göre azı dişleri gözükecek şekilde gülmüştür.