Sesli Kahkaha Atmak Nedir?

By | 11 Kasım 2014

kahkaha• Hz. Aişe -radıyallâhu anhâ- diyor ki: “Allâh Resûlü’nün küçük dili görünecek şekilde kahkahayla güldüğünü hiç görmedim. O (ekseriyetle) tebessüm ederdi.”

Peygamber Efendimiz’in -sallallâhu aleyhi vesellem- gülme şekli hakkında aşağıya aktaracağımız birçok hadis-i şerif rivayet edilmiştir:

• Hz. Ömer’den şöyle rivayet edilmiştir: “Rasûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem- gülerken insanların, diş ve ağız şekli en güzel (gözüken)iydi”

• Hz. Aişe’den -radıyallâhu anhâ- rivayet edilmiştir: “Rasûlullah’ın -sallallâhu aleyhi vesellem- küçük dili gözükecek derecede güldüğünü hiç görmedim. Sadece tebessüm ederdi.”

Açıklama:

Peygamber Efendimiz’in -sallallâhu aleyhi vesellem- gülmesi, tebessüm (gülümseme) şeklindeydi. Tebessümü bazen azı dişi gözükecek derecede olurdu. Gülmesinde ciddiyet vardı. Ondan kahkaha, yüksek bir ses ve benzer bir şey işitilmezdi.

Hadislerdeki Farklılığın İzahı:

Bazı hadislerde Peygamberimiz’in -sallallâhu aleyhi vesellem- tebessümle, bazı hadislerde de azı dişi görülecek derecede güldüğü rivayet edilmesinin izahı şöyledir:

Rasûlullah Efendimiz -sallallâhu aleyhi vesellem-, çoğu zaman tebessüm, bazen de duruma göre azı dişleri gözükecek şekilde gülmüştür.