Vasiyet Etmek

By | 11 Kasım 2014

vasiyet-ile-ilgili-sorularAbdullah ibn Ömer (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:

“Vasiyet etmek istediği bir şey olup da üzerinden iki gece geçen bir Müslümanın hakkı ancak vasiyetinin yanında yazılı bulunmasıdır.
Abdullah ibn Ömer der ki: Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’in böyle söylediğini işittiğimden beri vasiyetim yanımda olmadan üzerimden bir tek gece geçmemiştir.”
Vasiyet, ölüme bağlı olan bir tasarruftur. Bırakılan mal yada menfaat, sadaka hükmündedir.İslam Hukukunda, vasiyet, mirasla ilgili hükümler gelmeden önce farz olan bir tasarruftu.Hanefilere göre; vasiyet etmek vacip değil, müstehabtır.Mirasçılar kabul etse de, etmese de vasiyet; malın üçte birini aşmamak şartıyla caizdir. Dolayısıyla vasiyet edilen kimsenin mirasçı olup olmamasına ölüm vaktinde itibar edilir. Vasiyet vaktinde itibar olunmaz.Mirasçılardan bazısının payını azaltmak, bazısının payını yükseltmek için va-rislerden birine vasiyet yapmak caiz değildir. Bu hususta icma meydana gelmiştir. Yalnız bir kimsenin hiçbir mirasçısı yoksa, malının tamamını vasiyet etmesinde bir sakınca yoktur. Vasiyet edebilir. Çünkü vasiyete engel olan husus; yüce Allah’ın tanıdığı, mirasçılara haktır. Engel ortadan kalkınca, malın tamamını vasiyet etmek sahih olur.