Savaştan Kaçmak

By | 8 Nisan 2014

Savaştan kaçmak

Savaştan kaçmak ile ilgili Ayet: De ki, “Ölümden veya savaştan kaçmak size yarar sağlamaya­cak. Kaçsanız da pek fazla yaşamayacaksınız.” (Ahzab; 16)

Savaştan kaçmak ile ilgili  Hadis: “(İnsanı) helâk eden şu yedi şeyden kaçının: Allah’a şirk koş­mak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı ye­mek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mü’min kadınlara iftirada bu­lunmak.” (Buhari, Vesaya, 23, Tıbb, 48; Müslim, İman, 144)

Savaştan kaçmak ile ilgili hikâye:

Savaştan Kaçan Münafıklar

Peygamber Efendimiz, müşriklerden gelen bir savaş hazırlığı haberi üzerine hemen Medine’nin etrafında hendek kazılmasını kararlaştırdı. Kendisi de bizzat hendek kazma işinde çalıştı. Ashabı da onunla birlikte çalıştılar. Hem Peygamberimiz, hem de ashabı işe dört elle sarıldılar. Ba­zı münafıklar Peygamber Efendimizin ve ashabının bu çalışmalarının ge­cikmesine, ağır yürümesine neden oluyorlardı. Bu amaçla basit işlerle oyalanarak kaytarıyorlardı. Peygamberimizin bilgisi dışında ve ondan izin almaya gerek duymadan gizlice evlerine gidiyorlardı. Öte yandan inananlardan birinin de mutlaka yerine getirmesi gereken bir işi olsaydı, gidip Peygamberimizden izin alır, işini görürdü. İşini gördükten sonra da iyiliğe olan arzusu ve sevap düşüncesi ile işinin başına dönerdi. Bunun üzerine yüce Allah bu mü’minler hakkında şu ayeti indirdi: “Mü’minler öyle kimselerdir ki, Allah’a ve Peygambere inanırlar; bunun yanı sıra her­hangi bir kamu görevini yerine getirmek üzere Peygamberin yanında bu­lunduklarında O’ndan izin almaksızın bir yere gitmezler.”