Sana İhsan Edilen Nimetleri Yerinde Kullan

By | 1 Ağustos 2019

Allah (cc), çeşitli nimetler ile kullarını nimetlendirmiştir. Bu nimetlerin şükrünü eda etmek, onları yerinde ve uygun şekilde kullanmak o nimetleri artırır.

Öncelikle verilen nimetleri israftan koruyarak Rabbimize şükrümüzü yerine getirmeliyiz. Çünkü Allah (cc):

“Yiyin, için fakat israf etmeyin.” buyurmaktadır.

Sonrasında var olan nimetleri en güzel yerlerde kullanmalıyız. Rabbimiz, nimetlerini biz kullarına istifade etmek için yaratmıştır.

Nimetlere karşı nankörlükten çokça sakınmalıyız.

Kendimizi ve ailemizi şükretmeye alıştırmalıyız. Bir ni­met, şükür ile bereket bulur ve nankörlük ile son bulur.

“Onlar Allah (cc)’ın nimetlerini bilirler, sonra da onu inkar ederler” (Nahl, 83. ayet)

Ayet-i Kerimesinde sözü geçen nankörlerden olmak­tan uzak dur. Bile bile inkar etmekten sakın. Sana veri­leni en güzel şekilde idrak et.

Sana verilmiş olanın hoşuna gitmeyen tarafına bak­ma. Nasıl ki bir gül dikensiz olmazsa eksiktir, sende bu durumu böyle mutaala et ve şükürden geri durma.

“Allah (cc)’ın emirlerine nankörlükle karşılık ve­ren ve sonunda kavimlerini helak yurduna sürükleyen­leri görmedin mi?” (İbrahim, 28. ayet)

Dünyaya, güneşe, aya, ağaçlara, suya, toprağa ve sa­yısız olan tüm nimetlere tefekkür ederek bir bak. Dünya­daki sayısız nimetin insanlığın emrine verilmiş olduğu­nu fark et. Senin için tayin edilene şükret. Eğer halinden memnun değil isen senden kötü durumda olan nicelerini düşün ve tekrar şükret.

Şükür, olanı çoğaltır ve bereketlendirir.