Şafiî Mezhebine Göre Cenaze – 2

By | 20 Ekim 2014

safii-mezhebine-gore-cenaze1. Cenaze namazı kılanların abdestli olması şart mıdır?

Diğer namazlarda şart olanlar, cenaze namazında da şarttır. Bu itibarla cenaze namazı kılanların abdestli olmaları şarttır.

2. Başka yerde bulunan cenazenin namazı gıyaben kılınabilir mi?

Başka yerde bulunan cenazenin namazı gıyaben kılınabilir. Buna göre gaib için cenaze namazı kılan kimse, kıbleye yönelerek sanki cenaze önünde henüz mezara indirilmedenmiş gibi niyet edip cenaze namazını kılar. Bu durumda cenazenin bulunduğu yer, ister geride, ister yanda, ister yakında, ister uzakta olsun fark etmez.

3. Cenaze namazı kılınmadan defnedilen ölü namaz için mezarından çıkarılır mı?

Cenaze namazı kılınmadan defnedilen bir cenazenin namazım kılmak için, onu mezarından çıkarmaya gerek yoktur. Mezarı üzerinde namazı kılınır. Çünkü mezara indirilip üzerine toprak atılan bir cenazeyi mezardan çıkarmak haramdır.

Herhangi bir sebeple yıkanmadan veya kefenlenmeden mezara indirilip üzerine toprak atılan cenazenin durumu da aynıdır. O takdirde mezardan çıkarılmaz. Ancak, henüz mezara indirilirken yıkanmadığı belirlenirse, çıkarılıp yıkanır ve cenaze namazı tekrar kılınır.

4. İki kişi bir yere defnedilebilir mi?

Zaruret olmadıkça iki kişiyi veya daha fazlasını bir arada defnetmek caiz değildir. Ancak yer darlığı gibi zaruret hasıl olursa caizdir. Erkek ve kadınım bir kabre konması halinde, arada bir hailin bulunması zaruridir.

5. Cenazeyi vefat ettiği yerde defnetmeyip başka yere götürmek caiz midir?

Cenazeyi öldüğü yerde defnetmeyip zaruret olmadıkça başka yere nakletmek caiz değildir. Ölünün bu konuda vasiyeti varsa bu vasiyete de itibar edilmez.