Necasetten Taharet ile İlgili Sorular – 7

By | 22 Eylül 2014

abdestin sünnetleri nelerdir1. Üzerinde Allâhu Teâlâ’nın isimlerinden biri yazı olan kolye veya yüzükle veya üzerinde Kur’an’dan bir şey yazılı olan her hangi bir şeyle tuvalete girmek nedir?

Mekruhtur. Zorunluluk yoksa girilmemelidir. En uygun bunları çıkardıktan sonra girmektir.

2. Tuvalete girişte ve tuvaletten çıkışta dua okunur mu?

Okunur. Tuvalete girileceği zaman dışarıda:

“Allâhümme innî eûzü bike min’el-hubsi vel-habâis”
Anlamı: ”Allâh ’ım, pislikten ve pisliklerden sana sığınırım” çıkınca: “Elhamdülillâhillezî ahrece annî mâ yüezzîni ve ebkâ mâ yenfe’anî”

Anlamı: “Bana eziyet vereni çıkarıp, fayda vereni bırak, Allah ’a hamdederim. ”

3. Tuvalette (helada) dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Helâya giren kimsenin şu hususlara dikkat etmesi gerekir.Bunlar: Tuvalette ön ve arka kıbleye gelecek şekilde oturulmaz, konuşulmaz, Allâhu Teâlâ’nm isimleri zikredilmez, selam verilip selam alınmaz, ezana icabet edilmez, aksıracak olursa dil le hamdetmez (dilini oynatmadan sadece kalbiyle hamdedebilir), tükürmez, gözlerini semaya dikip bakmaz, vücuduna çıkanlara bakmaz, ihtiyaçtan fazla helâda oturmaz.

4. Küçük ve büyük abdesti bozmanın mekruh olduğu mahaller nerelerdir?

Durgun suya, akarsuya, nehre, kuyuya, havuza, ekin içine, pınar etrafına, meyveli ağaç altına, cami civarına, bayram namazı kılman yerlere, mezarlıklara, yollara, toplu halde bulunan hayvanların arasına büyük ve küçük abdest bozmak mekruhtur. Ayrıca fare, yılan ve karınca yuvalarının deliklerine idrar yapmak, özürsüz olarak ayakta veya yatarken idrar yapmak, abdest alınan ve gusledilen yere de idrar yapmak mekruhtur.