Namaz ile İlgili Sorular

By | 22 Eylül 2014

namazileilgilisorular1. Namazın hükmü nedir, terkinin hükmü nedir?

Namaz, hükmü kesin bir farzdır. Terk edilmesine asla ruh sat yoktur. Namazı terk etmek en büyük günahlardandır.

1. Namazın farziyetini inkâr edenin şer’an durumu nedir?

Namazın farziyetini inkar eden şer’an kafir olur (dinden çıkar).

3. Günde kaç vakit namaz kılmak farzdır?

Günde beş vakit namaz kılmak her mükellef müslümanm üzerine farzdır. Bu vakitler: Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitleridir.

4. Namazı geriye bırakmak caiz midir?

Namazı vakti içinde kılmayıp geriye bırakmak caiz değildir. Ancak; bir ebe, namazla meşgul olunca, çocuğun öleceğinden korkarsa, o ebenin namazını vaktinden sonraya bırakması caiz olur. Ayrıca; hırsızlık veya can emniyeti olmama gibi benzer sebeplerle de namaz geriye bırakılabilir.

5. Sabah namazının vakti ne zamandır?

Sabah namazının vakti; sabaha karşı tan yerinin ağarmasından itibaren güneşin doğuşuna kadar olan zamandır. Doğu tarafında ufkun üzerinde yayılan aydınlığa fecr-i sâdık= gerçek aydınlık denir. Sabah namazının vakti işte bu aydınlığın ufuk üzerinde yayılmasıyla girmiş olur. Bu aydınlıktan önce ufuk üzerinde dikey olarak görülüp daha sonra kaybolan aydınlığa da fecr-i kâzip= yalancı aydınlık denir. Bu aydınlığa aldanmamak gerekir. Zira bu aydınlıktan hemen bir süre sonra tekrar hava kararır ve gerçek aydınlık bundan sonra gelir ki, sabah namazının vakti bu ikinci aydınlıkla başlar. Oruç için başlangıç vakti olan imsak vakti de bu vakittir.