Namazın Hikmetleri Nelerdir?

By | 8 Haziran 2015

namazin-hikmetleri-nelerdir   Namazın birçok hikmet ve sırları vardır:
1) İnsan, namaz vasıtasıyla gerçek şahsiyetini bulur,
İnsanın gerçek şahsiyetini bulması ise Allah (cc)’ın kulu olduğunu idrak etmesidir. Dünya zevkleri ve insanlarla meşgul olması, insana bu gerçeği unutturduğunda, namaz bu gerçeği tekrar hatırlatır.
2) Namaz sayesinde insan nefsine, Allah (cc)’tan başka hakiki nimet verenin ve yardım edenin bulunmadığı gerçeği yerleşir.
Her ne kadar birtakım sebepler insana yardım ediyor, nimet veriyor görünseler de gerçekte veren Allah (cc)’tır. Çünkü o sebepleri insana musahhar kılan Allah Teala (cc)’dır. İnsan zahir! ve dünyevî sebeplere takılıp kaldığında, namaz, gerçek sebebin, yardımcının, nimet, zarar ve fayda verenin, dirilten ve öldürenin Allah olduğunu insana hatırlatır.
3) İnsan, namaz sayesinde, işlediği günahlardan teybe etmek için fırsat ve uygun bir zaman bulur.
Zira insan gece ve gündüz birçok günahla karşı karşıyadır. Bazen bunların farkına varır, bazen de varmaz. İşte tekrar tekrar gelen namaz vakitleri, insanı
günahlardan temizleyecek olan fırsatlardır.
Hz. Peygamber (sav) bu durumu şöyle ifade etmiştir:
“Beş vakit namazın meseli, sizden birinizin kapısı önünde bol bol akan ve içinde günde beş defa yıkandığı bir nehir gibidir.” (Müslim, Cabir b. Abdullah’tan).
“Söyleyin, birinizin kapısının önünden bir nehir aksa, ev sahibi de günde beş defa o nehirde yıkansa ne dersiniz; vücudunda kirden, pastan eser kalır mı?” Sahabiler; “Hayır, hiçbir şey kalmaz,” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sav) şöyle devam etti: “Beş vakit namaz da işte bunun gibidir. Allah Teala onlarla günahlan yıkar, siler.” (Müslim, Ebu Hureyre’den.)
4) Namaz, insanın kalbindeki Allah (cc)’a iman akidesinin gıdasıdır zira dünyanın zevkleri ve şeytanın vesveseleri insana o akideyi unutturabilir.
İman akidesi, insanın kalbine yerleşmiş olsa bile, unutulması mümkündür. Müslüman, namaza devam ederse, namaz onun imanı için gıda olur. Dünya ve dünyanın zevkleri, artık o kimsenin imanını zayıflatmaya veya yok etmeye güç yetiremez.