Namazda Niyet ile İlgili Sorular

By | 23 Eylül 2014

namazda-niyet-ile-ilgili-sorular1. Namazda niyetin şartı nedir?

Namazda niyetin şartı, hangi namazı kıldığını bilmektir. Hangi namazı kıldığını bilmenin en yakın delili ise; kendisine hangi namazı kıldığı sorulduğunda o kişinin hemen cevap verebilmesidir. Eğer o kimse düşünmeden bu sorunun cevabını veremezse namazı caiz olmaz.

2. Niyeti dil ile söylemek şart mıdır?

Namaz için niyeti dil ile söylemek şart değildir, kalben bilmesi kâfidir. Fakat dil ile söylemek daha güzeldir. Bazı bilginler, lisanen söylemeyi bidat saymışlardır.

3. Hangi namazlarda mutlak niyet kâfidir?

Nafile, sünnet, ve teravih namazları için, Allah rızası esas alınarak yapılan mutlak niyet kafidir. Teravih namazı kılarken ihtiyata uygun olanı teravih namazını kıldığını belirterek şu şekilde niyet etmektir: “Niyet ettim teravih namazını kılmaya” veya “Niyet ettim vaktin sünnetini kılmaya” veya “Niyet ettim gecenin kıyamına”.

4. Sünnet namazları kılarken nasıl niyet etmeli?

Sünnet namazları kılarken : “Allah’ın Resûlü’ne uyarak namaz kılmaya niyet ettim” şeklinde niyet etmek ihtiyata daha uygundur.

5. Farz ve vacip namazlar mutlak namaz niyetiyle eda veya kaza edilir mi?

Farz ve vacip namazlar mutlak namaz niyetiyle eda olunmaz. Bunlarda mutlak tayin, yani hangi namazı kılacağı belirtmek gerekir. “Niyet ettim bugünkü öğle namazının farzına” veya İkindi namazına” gibi niyet edilir. Sadece; “farza niyet ettim” demek de kafi gelmez. “Vaktin farzım kılmaya” diye niyet ederse, cuma hariç bu niyet caiz olur. Cuma namazı için “Cuma namazına” diye niyeti belirtmek gerekir.

6. Vaktin çıktığını bilmeden “vaktin farzı” niyetiyle kılınan namaz caiz midir?

Vaktin çıktığını bilmeden, “vaktin farzı” niyetiyle çıkmış olan vaktin farzını kılmış olsa bu caiz olmaz. Fakat vaktin çıkmadığı hususunda şüphesi olmayan birinin “bugünün öğle namazına” diye niyet etse, namazı kıldığı zaman öğlenin vakti geçmiş olsa bile, kıldığı namaz caiz olur.