Nafile (Tatavvu) Namazlar İle İlgili Sorular

By | 24 Eylül 2014

nafile-namazlar-ile-ilgili-sorular1. Nafile namaz ne demektir?

Nafile namaz: Farz, vacip ve beş vakit namaza bağlı sünnetler dışında sevap kazanmak maksadıyla kılman Müstehab v . Mendup namazlardır. Bunlara Tatavvu Namazları da denir.

2. Nafile namazları nerede kılmak daha faziletlidir?

Nafile namazları evde kılmak daha faziletlidir. Ancak bu namazlar camide de kılmabilir. O takdirde cemaatten ayrılı: uygun bir yerde kılmak gerekir.

Bir hadis-i şeriflerinde Peygamber Efedimiz (sas) şöyle buyurmuşlardır. “İnsanın kendi evinde kıldığı namaz benim şu mescidimde kıldığı namazdan efdaldir. Meğer farz bir namaz ola.”

Bundan yalnız cemaatle kılınması meşru olan; bayram namazları, teravih, istiska ve küsüf namazları, iki rekât tavaf (mikatta mescid varsa) ihram namazı, cuma günü zevalden önce, zevalden sonra kılman nafile namazlar, tahıyyetü’l- mescid namazı müstesnadır. îşte bunları mescidde kılmak, evde kılmaktan efdaldir.

3. Nafile namazların her rekâtında kıraat gerekir mi?

Nafile namazların kaç rekâtında selam verilirse verilsin her iki rekât, müstakil namaz sayılır. Bunun için nafile namazların her rekâtında kıraat, yani Fâtiha ile zamm-ı sure okumak vaciptir. Rekâtların birisinde bunları okumayan farzı terk etmiş olur. Bu sebeple de namazı bozulur ve bozulan bu namaz da kaza edilir.