Nafile Namazları Evde Kılmanın Fazileti

By | 4 Kasım 2014

nafile-namazlari-evde-kilmanin-fazileti Abdullah ibn Ömer (radıyallâhuanh)’dan rivâyet edildiğine göre, Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Namazlarınızdan bazısını evlerinizde kılınız. Evlerinizde namazlardan bazılarını kılmamakla oraları kabirlere çevirmeyin.”

Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)’in evlerde kılınmasının tavsiye ettiği namazlar, nafile namazlardır. Ayrıca “Evlerinizi kabirlere çevirmeyin” sözüyle; içerisinde namaz kılınmayan evleri kabirlere, itaat ve ibadetten gafil olanları da ölülere benzetmektedir.
Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)’in, nafile namazları, evde kılmaya teşvik etmesindeki hikmet; riyadan uzak ve evlere rahmet meleklerinin inmesine sebep olmasıdır. Ayrıca bu sebeple evde kadın ve çocuklara namazı öğretmek ve çocukları namaza alıştırmak gibi başka büyük faydaları da vardır.
Câbir (radıyallâhu anh)’dan rivayet edildiğine göre, Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Sizden birisi namaz kıldığı mescidinde namazı bitirdiğinde namazından evine de bir pay bıraksın. Çünkü Allah, onun namazından evinde bir hayır yaratır.”
“Allah, onun namazından evinde bir hayır yaratır” sözünden maksat;o namaz sebebiyle evine melekler gelir, şeytan ise orada kaçar, evdekiler rahat eder demektir. Burada evde kılınacak namazdan maksat, nafilelerdir.
Zeyd b. Sâbit (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Kişinin evinde kıldığı namaz, farz namaz hariç, benim şu mescidimde kıldığı namazdan daha faziletlidir.”
Ka’b b. Ucre (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:
“Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem), Abduleşhel oğullarının mescidinde akşam namazını kıldırmıştı. Derken cemaatten bir kısmı nafile namaz kılmak için ayağa kalktılar. Bunun üzerine Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem):
– ‘Bu namazı, evlerinizde kılın!’ buyurdu.”
Zeyd b. Sâbit (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Ey insanlar! Nafile namazlarınızı evlerinizde kılın. Çünkü farz namaz hariç, kişinin evinde kıldığı namaz daha faziletlidir.”