Muharrem Ayında Oruç Tutmak

By | 10 Kasım 2014

Muharrem ayıEbu Hureyre (radıyallâhu anh) ’ dan rivâyet edildiğine göre, Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Ramazan ayından sonraki en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazdan sonraki en faziletli namaz da, gece namazıdır.”
Hadis, oruç için Ramazan’dan sonra en faziletli ayın Muharrem olduğunu belirtmektedir. Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)’in Muharrem’de değil de Şaban’da fazla oruç tutması; ya Muharrem’de oruç tutmanın faziletini hayatının son günlerinde öğrendiği içindir yada Muharrem’de yolculuk ve hastalık gibi bir mazeretten dolayı fazla oruç tutamamıştır.
Ayrıca’hadis, farz namazdan sonra en faziletli namazın gece namazı olduğuna delildir.

Ali (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:
“Bir kimse, Ali’ye:
– ‘Ramazan’dan sonra hangi ayda oruç tutmamı emredersin?’ diye sordu. Bunun üzerine Ali şöyle dedi:
Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’in yanında oturuyorken bir kimsenin bu soruyu Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)’e sorduğunu işittim:
– ‘Ey Allah’ın Rasulü! Ramazan’dan sonra hangi ayda oruç tutmamı emredersin?’ diye sordu. Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem):
– ‘Ramazan’dan sonra oruç tutacaksan Muharrem ayında oruç tut. Çünkü Muharrem ayı, Allah’ın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, Allah, o günde bir topluluğun tevbesini kabul edip onları bağışlamıştır. Başka bir topluluğun da tevbesini kabul edebilir’ buyurdu.”