Mübarek Geceler Nasıl Kutlanır ?

By | 7 Nisan 2015

mübarek-geceler-nasıl-kutlanırMübarek geceler nasıl kutlanır, bu özel geceleri ne yaparak doğru şekilde değerlerndirmeliyiz? Kandiller ve diğer mübarek geceler Allah (cc) ‘ın müslümanlara birer ikramıdır. Bu geceler kurtuluşa ermek tövbe etmek için birer ganimet gecelerdir. Bu Mübarek geceler nasıl kutlanırsa kurtuluşa erilir?

Mübarek geceler nasıl kutlanır maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz?

–                     Kur’ân-ı Kerim tilaveti ki, özellikle Resulullah (,Sallal­lahü Aleyhi ve Sellem)m her gece okuduğu veya teşvik buyurduğu sureler okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, manası düşünülmeli, Kur’ân-ı Kerim’e karşı sevgi ve bağlılıklar tazelenmelidir.

Bunlar: “Secde Suresi, Mülk Suresi, İsra Suresi, Zümer Su­resi, Yasin Suresi, Vâkıa Suresi, Duhân Suresi, Zilzâl Sure­si, Tekâsür Suresi, Kâfırun Suresi, İhlâs Suresi, Âmenerra- sûlü, Al-i İmran suresinin 199-200. ayetleri, Haşr suresinin son üç ayeti. Felak ve Nas sureleri.”1 Bu sureler şayet okunmazsa, hiç olmazsa Yasin-i Şerif o- kunmalıdır. Sevabım da başta Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)in, geçmiş Peygamberlerin (Salavatullahi Aley­him Ecmeîn), evliyaların ve kendi ölmüşlerinin ruhuna bağışlanmalıdır.

–                     Sahabe, Ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnut­lukları alınmalı ve onlar vesile edilerek dua edilmelidir.

–                     Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyükleri­mizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadâkat yerine getirilmelidir.

–                     Hakkı bulunan kimselerle helalleşmeli; yetimler, öksüz­ler, düşkünler ve yoksullar sevindirilmeli, sadakalar ve­rilmeli, hayır-hasenat yapılmalıdır.

–                     Anne ve babalarımızın hayatta ise ellerini öpmeli, onların hayır duaları almak ve akrabaları arayıp ziyaret etmeliyiz.

–                     Dargın olduklarımızla barışmalıyız.

–                     Ev halkıyla, çocuklarla sohbet ederek gecenin önemi ve nasıl ibadet edileceği anlatdmakdır.

–                     İslam’ın gönüllerde taht kurup yaşanması için Allahü Te- ala’ya yalvarmah, bunun gerçekleşmesi için hazırlık yap­mak, mevcut planlarımızı tekrar gözden geçirip ömrümü­zün muhasebesini yapmalıyız.

–                     Bütün mübarek gecelerde Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)e ait özellikler anlatılmalı, O’nun varlığının ve yaşadığı hayatın bizim için Rabbimize yakınlaşma vesilesi olduğu hatırlatılmalıdır.