Misafir (Seferi) Namazı ile İlgili Sorular – 5

By | 25 Eylül 2014

namazı bilerek kazaya bırakmak1. Misafir olan kimse sünnetleri nasıl kılar?

Misafir olan kimse, sünnetleri kılmakta serbesttir. Diler kılar, dilerse terk eder. Ancak kıldığı takdirde kısaltmadan kılması gerekir. Bazılarına göre; sabah namazı ile akşam namazının sünnetlerini terk etmemelidir.

2. Mukim olan birinin misafire uyması veya misaf olan birinin mukim olan bir imama uyması caiz midir?

Her ikisi de caizdir. Ancak, misafir olan kimse, misafir olmayan (mukim olan) bir imama uyarsa, namazı onunla birlikte dört rekât kılar. Mukim olan kişi misafir olan imama uyarsa imam ikinci rekâtın sonunda selam verince, mukim olan kişi ayağa kalkar ve kalan iki rekâtı kıraatsiz olarak, yani hiçbir şey okumadan tamamlar. Misafir olan bir imamın, cemaate “Ben misafir imamım, siz namazınızı tamamlayın” demesi müstehaptır.

3. Uzun yol şoförlerinin misafirlik durumu nasıldır?

Uzun yol şoförleri ile gemide devamlı seyahat halinde olan denizciler, vatan-ı asli ve vatan-ı ikame durumuna geçmedikleri sürece, yolcu hükmünde olup namazlarını sürekli olarak kısaltarak kılarlar. Bir kimse gemide ikamete niyet etmekle de mukim olmaz.

4. Seferilikte kazaya kalan namazlar nasıl kılınır?

Bir kimse misafir olduğu müddet içinde kılmadığı namazları, misafirlik süresinde de, yolculuk tamamlanıp evine döndükten sonra da iki rekât olarak kaza eder. Mukim iken kılmadığı namazları, misafir iken kaza edecek olsa, dört rekât olarak kaza eder.

Şafiî Mezhebine göre; seferde kazaya kalmış dört rekâtlı farz namazlar, seferden dönüldükten sonra kaza edilecekse, kısaltılmadan dört rekât olarak kaza edilir.