Mehirsiz Nikâh Olur Mu ?

By | 19 Mart 2015

Mehirsiz Nikah Olıur Mu ?Mehirsiz Nikah Olıur Mu ?

Mehir, nikâhın sahih olmasının şartlarından değil­dir. Yani mehir olmadan, mehri şart koşmadan da ni­kâh akdi yapılabilir. Nikâh kıyılırken mehri belirt­mek de şart değildir. Bunun için mehirsiz evlilik sa­hihtir. Mehir nikâhın şartlarından değildir, ama nikâ­hın hükümlerindendir.
Mehrin nikâhın hükmü olmasının mânâsı şudur: Nikâh kıyıldıktan sonra kadın erkekten mehir almayı hak eder. Yani mehir, evliliğin üzerine terettüp eden bir neticedir. Şayet belli bir miktar belirlenmişse (mehr-i müsemmâ), belirlenen miktarı; belirlenmemişse mehr-i misil olarak bilinen, kızın akran ve emsâli ka­dınların almış oldukları mehir miktarını hak eder. Her iki şekildeki mehri erkeğin vermesi vaciptir. Bu­nun delili şu âyet-i kerimedir:

‘‘Nikahladığınız kadınların mehirlerini seve seve verin.”

Bu meseleye güzel bir örnek olması bakımından şu hadis-i şerifi zikredelim:

Ukbe bin Âmir anlatıyor:

Resulullah (a.s.m.) bir adama şöyle dedi: “Seni fa­lanca hanımla evlendireyim mi?”

Adam, “Evet” dedi.

Kadına, Seni falanca erkekle evlendirmemi kabul eder misin?” sordu.

Kadın “Evet” dedi. Onları birbiriyle evlendirdi. Adam kadınla zifafa girdi. Ama herhangi bir mehir tespit edilmemişti. Bir süre sonra adama ölüm vakti geldiğinde şöyle dedi:

Resulullah (a.s.m.) beni falanca kadınla evlendirdi. Ona herhangi bir mehir tespit etmemiştim. Başka bir şey de vermedim. Şimdi ona mehir olarak Hayber’deki hissemi veriyorum.”

“Kadın o hisseyi aldı ve yüz bin dirheme sattı.”

 

[1] Nisâ Sûresi. 4.

[2] Ebû Dâvud, Nikâh: 32.