Mehir ve Başlık Parası Aynı mıdır?

By | 2 Şubat 2015

mehir-ve-baslik-parasi-ayni-midir   İslâm hukukunda “başlık parası” değil, mehir vardır. Bazıları mehirle başlık parasını karıştırır. Halbuki arada en küçük bir bağlantı yoktur. Aşırı derecede bir mehir veya mehir adı altında “başlık” hiçbir şekilde hoş karşılanmayan bir Cahiliye âdetir.
ehir doğrudan kıza, erkeğin bir hediyesi olarak verilirken, başlıkta kızın babasının, kızına karşılık kendi hesabına istediği bir para söz konusudur.Damat adayından istenen bu para evliliği maddî bir pazarlık konusu haline getirmektedir.Âdeta kızın “satılığa çıkarılması” gibi insan onuruna yakışmayan bir neticeyi beraberinde getiren başlık parası, hem İnsanî anlayış ve değerlere, hem de İslama ters düşer.
Bazıları bu parayı tamamen kızın ihtiyaçları için ve kızlarına vermek üzere aldıklarım söylese de, evlilikte böyle bir pazarlığa girilmesi hiç uygun bir davranış değildir.
Mehir, çeyiz ve ev eşyası meselesinde sünnete uygun olan ve çevrenin normal âdetine muvafık bulunan hususları da dikkate almak gerekir.
İslâm hukukunda “başlık parası” değil, mehir vardır. Bazıları mehirle başlık parasını karıştırır. Halbuki arada en küçük bir bağlantı yoktur.
Aşırı derecede bir mehir veya mehir adı altında “başlık” hiçbir şekilde hoş karşılanmayan bir Cahiliye âdetinden başka bir şey değildir.