Mahremiyeti Korumak

By | 22 Ağustos 2014

namaz-kildiran-seccade

 

islam ve kadına- Cinsel hayatın mahremiyetini koruyabilmek için, öncelikle şer’î bir mesken edinilmelidir. Diğer bütün insanlar da Rabbimizin anlamı sunulacak Kur’ânî emri gereği bu meskenin mahremiyetine saygı duymalı, dokunulmazlığını çiğnememelidir:

“Ey Mü’minler! Kendi evlerinizden başka evlere, sahiplerinden izin almadan ve onlara selâm vermeden girmeyin. Düşünürseniz böylesi bir görgü kuralını uygulamanın sizin için hayırlı olduğunu anlarsınız.”

Şer’î mesken nedir?

Şer’î mesken, kocanın karısı için hazırlaması vâcib görevi olan konuttur.

Zengin koca için şer’î mesken müstakil/bağımsız bir evdir. Orta halli koca için ise en az bir odalı olup, mutfağı ve tuvaleti-banyosu bağımsız bir dâiredir.

Yaratılışındaki utanma duygusunu koruyarak yozlaşmamış ve özellikle Islâm terbiyesi almış olan erkek ve kadın, hayalıdır/utanma

H. İ. ve İ. F. Kamûsu 2/450.147 duygusuna sahiptir. Ana-baba gibi yakın akraba ile de olsa bağım­sızlığı olmayan iç içeli meskenlerde, bir arada yaşanılması halinde gerektiği zaman ve arzu edildiği biçimde davranılamaması ve cinsel yaşamlarının bilineceği endişesi, erkeği de kadını da bunalıma düşü­rebilir.

Yıkanma ve örtünme gibi dînî ölçülerin ihlâline de sebebiyet verebilecek böyle bir ortamdan korunulması ve tarifi yapılan şer’î bir mesken edinilmesi gereklidir.

Bu sebeble bütün imkânlar kullanılmalı; müstakil bir evde veya dâirede ya da bağımsızca bir yerde oturulmalıdır ki cinsel hayat orta­mını bulmuş olsun.

Cinselliği de içine alan mutluluk ortamı şer’î meskende oluşabi­leceği içindir ki, kadın ancak şer’î meskenin hazırlanmasından sonra kadınlık görevleri ile mükellef tutulabilir.