Kuşluk (Duha) Namazı Nedir?

By | 6 Nisan 2015

kusluk-duha-namazi-nedir     Güneş doğup bir miktar yükseldikten sonra, tam tepede olduğu zamana kadar kılınan bir namazdır. İki, dört, sekiz veya on iki rekat olarak kılınır. “Niyet ettim Allah (Celle Celâlühü) rızası için kuşluk namazı kılmaya” diye kalpten niyet edilir. İki rekatta bir selam verilerek kılınması daha faziletlidir. İki rekatta bir selam verilerek kılınırsa sabah namazının ilk sünneti gibi kılınır. Dört rekatta bir selam verilerek kılınırsa ikindi namazının sünneti gibi kılınır.

Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Âdemoğlunun her doğan gün, vücudundaki her mafsal için bir sadaka vermesi lazımdır. Rast geldiğine selam vermesi sadakadır. İyiliği emretmesi sadakadır. Kötülükten menetmesi sadakadır. (Başkasına) zarar verecek şeyleri yollardan temizlemesi sadakadır. Ailesiyle cima etmesi sadakadır. Kuşluk vakti kılınan iki rekat, bunun hepsine bedeldir.”
Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Kim kuşluk namazını on iki rekat olarak kılarsa, onun için Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) cennette altından bir köşk yapar.”

Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Kim iki rekat kuşluk namazını devamlı kılarsa, denizlerin köpüğü kadar günahları olsa bağışlanır.”

Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Kim iki rekat kuşluk namazı kılarsa gafillerden yazılmaz. Kim de dört rekat kılarsa abidlerden yazılır. Kim altı rekat kuşluk namazı kılarsa bu namaz o gün ona yeter. Kim de sekiz rekat kılarsa Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) onu masivayı terk edip, kendisine boyun eğen kullarından yazar. Her kim de on iki rekat kılarsa Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) cennette ona mahsus bir köşk bina eder. Mutlaka her gece ve her gün Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) kullarına ihsan ve ikramda bulunur. Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) bir kuluna yaptığı ihsan, kalbine düşürdüğü zikirden daha üstün değildir.”
Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki:

“Cennette “Duha” (Kuşluk) denilen bir kapı vardır. Kıyamet koptuğu gün bir melek “Nerede kuşluk namazına devam edenler? Bu kapı sizin kapınız. Allah’ın (Celle Celâlühü) rahmetiyle bu kapıdan girin” diye ilan eder.”