Kur’ân’da Evlendirmeye Teşvik

By | 22 Ağustos 2014

namaz-kildiran-seccade

 

Evlenme Neden GereklidirYüce Allah, Mâide sûresinin ikinci âyetiyle İslâm Dîni’nin ve or­tak aklın gerektirdiği bütün olumlu alanlarda yardımlaşmayı emre­der. Evlendirme şeklindeki yardıma ise özel vurgu yapar ve Nûr Sûresi’nin otuz ikinci âyetinde mü’minleri şöylece görevlendirir:

“içinizden hür bekâr ve dulları, erkek esirleriniz ve kadınla­rınızdan (Müslüman veya Ehl-i Kitap olup) sorumluluk üstlenebile­cek olanları evlendirin. Eğer fakir iseler, Allah onları lütfuyla yok­sulluktan kurtarıp zenginleştirir. Allah bolca verendir ve her şeyi Çok iyi bilendir.”

Islâm bilginlerinin yorumuna göre bu âyette emrolunan evlendir­menin anlamı, evleneceklere mânevî ve maddî yardımda bulunmak­tır.

tardımla mükellef kılınanlar da bütün mü’minler, İslâmî devlet yönetimi ve velîler olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadırlar:

Size dînî inancı ve ahlakî yaşayışı bakımından olumlu bulduğunuz bir kişi gelir de (velîsi olduğunuz kızınız veya kızkardeşiniz gibi bir ka­dınla evlenmek isterse) onu evlendirin.

Eğer böyle yapmazsanız, bu tutumunuz, yaşadığınız cemiyette/toplum­da fitne ve fesada; sosyal çalkantılara ve içinden çıkılmaz düzensizliklere sebeb olur.

Ashab-ı Kiram sordular:

Ya Resûlallah! Evliliğe istekli olan bu kişi, fakir ve asâletsiz ise ne buyurursunuz?

Hz. Peygamber bu sual karşısında aynı sözlerle şöyle buyurdu:

Size dînî inancı ve ahlâkî yaşayışı bakımından olumlu bulduğunuz bir kişi gelir de (velîsi olduğunuz kızınız veya kızkardeşiniz gibi bir ka­dınla evlenmek isterse) onu evlendirin.

Allah’ın Resûlü (sav) bu sözlerini üç defa da tekrarladı.

Sevgili Peygamberimiz, evlendirir veya evlendirmeye yardıma olunurken evliliğin cinsel ve ruhsal doyum amaçlarını gerçekleşti­recek fiziki ve kültürel denkliğe önem verilmesini isteyerek de şöyle buyurmuştur:

“Çocuk edinmek için hayat maddenizi bırakacağınız kadınları araştırıp seçiniz. Denginiz olanlarla evleniniz. Birbirine denk olanları evlendiriniz.”

O, Kur’ân’m, kadınların yetimleri olarak nitelediği çocuklu dulların evlendirilmesine de şöylece yönlendirmiştir:

“Çocuklu dulları da evlendiriniz..”

– Allah şanını artırsm-Sevgili Peygamberimiz, fakirlik korkusuyla cukların öldürülmesi/kürtaj yaptırılmasını yasaklayan Kur’ân çizgi­sinde de şu uyarıda bulunmuştur:

“Fakirlik korkusuyla evlendirmeyenler, bizim yaşayışımız üzerinde değildirler.”‘