Kur’an İle Sünnete Sarılma

By | 28 Ekim 2014

kuran-ile-sunnete-sarilma İmam Mâlik b. Enes (rahmetullâhi aleyh)’e ulaştığına göre, Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Size iki şey bırakıyorum. Bunlara uyduğunuz müddetçe asla sapıtmayacaksınız:
1. Allah’ın Kitab’ı,
2. Rasulünün sünneti.”
Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) burada Kur’an-ı Kerim ile Sünneti, birbirinden ayrılmaz ikiz kardeşler olarak takdim edip ümmetinden de bu ikisine yapışıp bu doğrultuda düşünce tarzlarını oluşturması gerektiğini, bu ikisinin dışına çıkmamaları gerektiğini, bu ikisine uydukları müddetçe asla sapıtmayacaklarını ifade etmektedir.
Zeyd b. Erkam (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Ben size öyle bir şey bırakacağım ki, buna sarıldığınızda benden sonra asla sapıklığa düşmezsiniz. Bu şeylerin ikisi de birbirinden büyüktür. Gökten yere uzanan bir ip gibi olan Allah’ın kitabı ve yakınlarım olan Ehl-i beytimdir. Bu iki şey kıyamet günü havuz başında bana gelinceye kadar asla birbirinden ayrılmayacaklardır. Bu iki şey hakkında bana nasıl uyacağınıza dikkat ediniz.”
Câbir b. Abdullah (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:
“Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) hacda Arefe günü Kasva adlı dişi devesine binmiş vaziyette hutbe verirken gördüm. Onun şöyle dediğini işittim:Ey insanlar! Size iki şey bırakıyorum. Eğer onlara uyarsanız asla sapıt¬mazsınız. Onlar, Allah’ın kitabı ve yakınlarım olan Ehl-i beytimdir.”