Kötü Haber Duyunca Kulak Çekmek Ne Demektir?

By | 10 Şubat 2015

kotu-haber-duyunca-kulak-cekmek-ne-demektirKötü bir olay olduğu zaman kulak çekip sert bir  cisme vurmak ve “Şeytan kulağına kurşun” demek sünnette yeri olmayan bir âdettir. İnsanlar farkında olmadan bu bâtıl âdeti yapmaktadırlar. Bunun n, yerine hadis ve sünnette tavsiye edilen şeyler vardır.

Halk arasında öteden beri örf ve âdetten kaynaklanan ve uygulanagelen birçok alışkanlıklar vardır. Bunların bir kısmı kaynağını sünnetten aldığı için, farkında olunsun veya olunmasın, uygulanmasında bir sakınca yoktur.

Fakat, hadis ve sünnette yeri olmayan, hattâ aykırı ve ters düşen âdetleri, nereden kaynaklanırsa kaynaklansın ve nereden gelirse gelsin, itibar etmemek, ciddiye almamak lâzımdır. Çünkü, bunların çoğunun sünnette müsbeti ve doğru olanı vardır.

Kötü bir olay olduğu zaman kulak çekip sert bir cisme vurmak ve “Şeytan kulağına kurşun” demek sünnette yeri olmayan bir âdettir. İnsanlar farkında olmadan bu bâtıl âdeti yapmaktadırlar. Bunun yerine hadis ve sünnette tavsiye edilen şeyler vardır. Meselâ bir ölüm hadisesi duyulduğu zaman, “İnnâ lillahi ve innâ ileyhi râciûn” duâsı okunur.

Başına bir musibet gelen görüldüğü zaman o musibetin şerrinden Allah’a sığınmak ve içinden, ona duyurmadan, “Senin başına gelen belâdan beni selâmette kılan ve beni yarattıklarının bir çoğundan üstün tutan Allah’a hamd olsun” demek Peygamberimizin (a.s.m.) tavsiyeleri arasında zikredilir.
Hadisin devamında, “Kim bu duâyı okursa ömür boyu o kimse o belâdan selâmette kalır” buyurulur.