Kitap Ehlinin Kestiklerini Yemenin Hükmü

By | 9 Eylül 2014

hac-umre-seti

 

yiyecekİbn Abbas’tan demiştir ki:

(Yüce Allah) “Üzerine Allah’ın adı anılmış olanlardan yeyin ” “Üzerine

Allah’ın adı anılmayanlardan yemeyin” (ayetlerini indirdi). Bir süre sonra da bunu neshetti. ve (bazı yiyecekleri helâl kılarak) bu (âyetin genel hükmü)nden dışarı çıkardı. (Bu hükmünü bildirmek üzere şöyle) buyurdu:

“Kendilerine kitap verilmiş olanların yemeği, size helaldir.. Sizin yemeğiniz de onlara helaldir. ”

Açıklama:

Mevzumuzu teşkil eden hadis-i şerifte, Mâide suresi 5. ayetinin sözü geçen En’âm suresinin 118. ve 121. ayetlerinin genel hükmünü tahsis ederek kitap ehli olan Yahudi ve Hrıstiyanların kestikleri hayvan etlerini ve onların yiyeceklerini, bu ayetlerin genel hükmü dışında bırakıp helâl kıldığını ifade etmektedir. Bu neti­ceye göre, Tevrat ve Incil’e inanan kimselerin, kestikleri temiz hayvanların etleri, müslümanlara helal kılınmıştır.

İbn Kesîr’in de ifade ettiği gibi, yüce Allah’ın ehl-i kitabın kestiği temiz hay­vanları, müslümanlara helal kılması ile, üzerine Allah ismi anılmadan kesilen hayvanların etlerini haram kılması, arasında bir çelişki yoktur. Çünkü Ehl-i Kitap da hayvanı keserken Allah’ın ismini okuyarak keserler. İbn Cerir Taberi bu mevzuda şöyle diyor: “İlim adamları bu En’âm suresinin 121. ayetinin hükmün­den bir şeyin neshedilip edilmediği mevzuunda ihtilâfa düşmüşlerdir. Alimlerin pek çoğu; bu ayetin hükmünün neshedilmediğini söylemiştir ki, bize göre doğ­rusu da budur.