Kefen Açılıp Vefat Edene Bakılabilir Cenazenin Başucunda Ağlanılması Caizdir

By | 4 Temmuz 2014

hac-umre-seti

 

ölüm hakkında bilgiCâbir radıyallâhu anh şöyle demiştir: Babam (Uhud savaşında) öldürüldü­ğünde ben onun yüzünü açıp ağlıyordum, müslümanlar benim böyle yapmamı engelledikleri halde, Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem beni engellemiyordu. Halam Fâtıma ağlıyordu. Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:

“Ağlaşan da ağlamasan da siz cenazeyi kaldırıncaya kadar melekler onu ka­natlarıyla gölgeliyorlar.”

Açıklama:

İbnü’r-Reşîd şöyle demiştir: Bu konu başlığında yer alan fıkhî hüküm şudur: Ölüm, hayatta olan kimsenin bilinen güzel durumlarının değişmesine sebep olur. Bu yüzden ölünün gözlerinin kapatılması ve bir şeyle örtülmesi emredilmiştir. Bu yüzden ölüm hali, ölenin yüzünün açılmasının yasak olduğu ihtimalini akla getirir. Nitekim en-Nahaî şöyle demiştir: Ölünün durumuna yıkayan ve velisinin dışında birinin muttali olması uygun değildir. Buhârî konu başlığını akla gelen bu ihtimali ortadan kaldırmak için bunun caiz olduğunu gösterecek şekilde koy­muştur.

Bu hadislerde yer alan bazı hususlar şunlardır:

1-Ölüye saygı ve ondan bereket ummak için onu öpmek caizdir.

2-“Anam-babam sana feda olsun” demek caizdir. Bu Arapların alışkanlık olarak söyledikleri bir ifadedir. Bundan hakîkî anlam kastedilmez. Çünkü bir in­san öldükten sonra onun için başkasını feda etmek düşünülemez.

3-Ölü için ağlamak caizdir.

9- Çocuklarının Ölümüne Sabredene Cennet Müjdesinin Verilmesi

Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Sabredenleri müjdele.”

Enes radıyallâhu anh, Hz. Peygamber’in sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyur­duğunu rivayet etmiştir:

“Ergenlik çağma girmemiş üç çocuğu ölen her müslümanı Allah, çocuklara olan merhameti sebebiyle cennete koyar.”

Ebû Saîd radıyallâhu anh şöyle demiştir:

Kadınlar, Hz. Peygamber’e sallallâhu aleyhi vesellem: “Bize vaaz etmek için bir gün belirle.” dediler. (Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem de onlar için bir gün belirledi. O gün kadınlara verdiği vaazda söylediği şeylerden biri de şu idi): “Üç çocuğu ölen bir kadının bu çocukları onun için ateşe karşı bir perde olur.”