Kaza Namazı ile İlgili Sorular – 2

By | 24 Eylül 2014

kaza-namazlari-ile-ilgili-sorular1. Sefer halinde iken kılınmayan dört rekâtlı bir farz namaz, seferde veya seferden döndükten sonra kaza edilirken kaç rekât kılınır?

Sefer halinde iken kılınmayan dört rekâtlı bir farz namaz, seferde veya seferden döndükten sonra kaza edilirken yine kısaltılarak, iki rekât olarak kaza edilir. Bunun gibi, sefer hali dışında kazaya bırakılan dört rekâtlı farz namaz da, nerede kaza edilirse edilsin yine dört rekât olarak kaza edilir.

Şafiî Mezhebine göre: Seferde kazaya kalmış dört rekâtlı farz namazlar seferden döndükten sonra kaza edilecek ise kısaltmadan dört rekat olarak kaza edilir.

2. Kaza edilemeyen namazlar hangileridir?

Özel vaktinde kılmamadığı takdirde kaza edilemeyen namazlar şunlardır:

• Kazaya bırakılmış vakit namazlarının sünnetleri kaza edilmez. Ancak, vaktinde kılınmayan sabah namazının sünneti, aynı günün zeval vaktine kadar kılınırsa, farzı ile birlikte kaza edilir. Öğle namazının ilk sünneti, cemaate uymak için kılınamazsa, farzı kıldıktan sonra kaza edilir. Ayrıca cuma namazının ilk dört rekât sünneti de cumanın farzı kılındıktan sonra kaza edilir. (Kaza etmek, eda vaktinin dışında olur. Sünnetler içi kullanılan “kaza” lafzı mecazi anlamdadır).

• Cuma namazı kaza edilmez.
• Bayram namazı kaza edilmez.
• Nafile namazlar. (Teravih, kuşluk, teheccüd ve benzeri).
• Kadınların hayız ve lohusalık hallerinde vaktinde kılamadığı namazlar kaza edilmez.
• Arka arkaya beş namaz vakti süresini, yani yirmi dört saati baygın veya ne yaptığını bilmeyecek kadar ağır hastalık halinde geçiren kimsenin kılamadığı namazlar
kaza edilmez.

3. Kaza namazlarını kılmanın vakti var mıdır?

Kaza namazlarının belirli bir vakti yoktur. Hiçbir namazın kılmamadığı şu üç vaktin dışında her zaman kılmabilir. Hiçbir kaza namazın kılınamayacağı üç vakit şunlardır:
Güneş doğarken. Güneşin doğuşundan itibaren yaklaşık 45-50 dakika süresince.
Zeval vakti. Öğle vaktinin girişinden yaklaşık 25-30 dakika öncesinden itibaren öğlen vakti girişine kadar.
Güneş batarken. Güneş batarken yaklaşık 40 dakika öncesinden itibaren akşam vaktinin girişine kadar.

4. Kaza namazları cemaatle kılmabilir mi?

Kaza namazları da diğer farz namazlar gibi cemaatle kılınabilir. Kaza namazları cemaatle kılındığı takdirde, her namaz eda şekline uygun olarak kılınır. Sesli okunan namazların kazasında sesli, sessiz okunan namazların kazasında sessiz olarak kıraat edilir.

5. Kaza namazları tek başına camide kılınır mı?

Kaza namazları tek başına camide kılmabilir. Ancak bu mekruhtur ve nafile namazlarında olduğu gibi evde kılmak daha uygundur.