Kaymak Hakkında Hadisler

By | 10 Kasım 2014

kaymak-hakkinda-hadislerEbu Davud, Büsr es-Sülemî’nin iki oğlunun şöyle dediklerini rivayet eder: “Hz. Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- bize teşrif buyurdular. Kendilerine kaymak ve hurma ikram ettik. Kendileri kaymak ve hurmayı severdi.”

Açıklama:

Kaymak sıcak ve rutubetli özellik arzeder. Pek çok faydaları vardır. Olgunlaştırma, çözümleme bunlardandır. Kulakların yanlarında, sidik kanallarında meydana gelen şişliklere, ağız şişliklerine, kadın ve çocuklarda görülen diğer şişliklerde yalnız başına kullanılır ve onları iyileştirir. Yalamak suretiyle alındığında akciğerde meydana gelen kanamalara fayda verir ve orada arız olan şişlikleri olgunlaştırır.

Kaymak; tabiatı, sinirleri ve kara safra ve balgamdan arız olan katı şişlikleri yumuşatıcı özellik arzeder, bedende meydana gelen kuruluğa iyi gelir, çocukların çenelerine sürüldüğünde dişlerinin bitmesine ve çıkmasına yardımcı olur. Soğukluk ve kuruluktan meydana gelen öksürüklere faydalıdır. Bedende olan temreği ve sertlikleri giderir, tabiatı yumuşatır; ancak yemek iştahını zayıflatır. Ağırlığı bal ya da hurma gibi tatlı bir şeyle giderilebilir. Hz. Peygamber’in -sallallâhu aleyhi vesellem- onu hurma ile birlikte yemesi hikmetsiz değildir ve her birini diğeri ile ıslah etme gibi ince bir tıbbî tedbir mahiyeti arz etmektedir.