Kalpten, İçtenlikle Dua Etmek

By | 3 Ağustos 2014

pardesu

 

zikir-dua• Ebu Hureyre’den radıyallâhu anh rivayet edildiğine göre Hz. Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Allah’a (c.c.), kabul edeceğine dair kesin bir inançla dua edin. Ve bilin ki Allah gafil ve oyun-oynaştaki kalbin duasını kabul etmez.”

Açıklama:
Mübarekfuri der ki: “kabul edeceğine dair kesin bir inançla”, yani: dua ederken duanızın kabul edilmesini hak edeceğiniz hal üzere olun; yani iyilik yapın, kötülükten uzak olun ve kalbi uyanık tutma, mübarek vakitleri gözetleme ve secde gibi kalbin hassaslaştığı halleri fırsat bilme gibi duanın şartlarına ve adabına uyun. Ta ki kalbiniz de duanızın kabul olunacağına inansın. Veya anlam şöyledir: Duayı, büyük kerem sahibi olması, her şeye gücü yetmesi ve ilminin her şeyi kuşatmasından dolayı Allah’ın (c.c.) ümidinizi boşa çıkarmayacağına inanarak yapın ki duayı gerçek bir ümitle ve ihlâsla yapasınız. Çünkü dua eden kimsenin ümidi tam olmazsa duası içten olamaz.

“Gafil kalp”, yani: Allah’tan (c.c.) veya O’ndan istediği şeyden yüz çevirmiş, ondan uzak kalp.
“Oyun-oynaştaki”, yani istediği şey hususunda ciddi olmayan veya Allah’tan başkasıyla meşgul kalp. Nitekim bu duanın en temel adabıdır.