Kabızlığın Sebepleri Nelerdir ?

By | 26 Şubat 2015

Kabızlığın Sebepleri Nelerdir ?Kabızlığın Sebepleri Nelerdir ?

Sağlıklı insan, her öğünden sonra büyük abdeste çıkmalıdır. Gün boyu yenen öğün sayısı birden fazla ama büyük abdest günde bir defa ise kabız­lık, iki günde bir ise sağlığın tehlikede olduğuna işarettir.

Kabızlık, kronik hazımsızlık belirtisi ve bütün hastalıkların ilk basama­ğıdır. Klozet kullanmak ve koltuk-sandalyede oturmak kabızlığı tetikler. 169 Antibiyotikler, antidepresanlar, idrar söktürücüler ve demir-kalsiyum içeren ilaçlar kabızlığa yol açar. Parkinson, MS, felç gibi nörolojik hasta­lıklarda kabızlık sık görülür.

Kabızlıktan kurtulmak için, öncelikle beslenme düzeltilmeli, 5-6 saatten önce ikinci bir yemek yenmemelidir. Yemekten 1 saat önce bir bardak su içilmelidir (“Su” bölümüne bakınız.) Su bağırsaklardaki kalıntıyı indirir ve bağırsakları harekete geçirir. Günün son öğünü saat 17:00-19:00 arası olmalıdır. Saat 21’den sonra, sindirim durduğu için, hiçbir şey yenmez, yal­nız su ve şekersiz bitki çayı içilebilir.

Sağlıklı olmak isteyen, yediği her yemekten sonra büyük abdeste çık­madıkça, bağırsakları rahatlatan meyveler ve salata hariç ikinci bir yemek yememeli, bu kurala ömür boyu dikkat etmelidir. Bol meyve ve salata ye­mek kabızlığı önler. Yemeğin yüzde altmışı çiğ olmalıdır, yüzde kırkı piş­miş yemek ve ekmek olabilir. Örneğin, günlük yemek 1000 gr. ise, 600 gra­mını meyve, meyve suyu, salata ve bal oluşturmalıdır.

Bağırsakların çalışması düzene girene kadar her gün öğütülmüş siname­ki, sinameki karışımlarından biri, keten tohumu veya magnezyum sülfata devam edilmelidir. Bağırsaklar düzgün çalışmaya başlayınca kullanım haf­tada bire indirilir ve gerektikçe kullanılır.

Ömür boyu devam eden inatçı kabızlıklarda müshil ile beraber lavman da yapılması gerekir. Lavman, duruma göre önce hergün, sonra 3 günde bir, sonra haftada bir, sonra 2-3 haftada bir olacak şekilde uygulanır. Sinameki Kullanımı

Sağlıklı insanda sindirim artıkları, yemekten 24-36 saat sonra bağırsak­lardan atılır.

  •  Atıkların bağırsaklardan geçişi yavaşlar ve kabızlık oluşursa, yemekle veya yemekten sonra sinameki kullanılır. Aç karna içilen sinamekinin müshil etkisi yoktur.
  •  Öğütülmüş sinameki veya sinameki karışımları günün son yemeğiyle veya yemekten sonra kullanılmalıdır.
  •  Sinamekinin dozunu herkes kendisi belirlemelidir. Bu doz öyle ayarlan­malıdır ki sindirim sürecini etkilememeli, sindirimi tamamlanmamış besinin dışarı atılmasına sebep olmamalı, bağırsaklardan gereken hız­da geçişini sağlamalıdır. Sinamekinin dozu doğru ayarlandığında, al­dıktan 12-24 saat sonra büyük abdeste rahatça çıkmak mümkün olur.
  •  Karışık ve fazla yemek yiyip, yediklerini hızla dışarı atmak için siname­ki içenler, sindirim kurallarına aykırı hareket etmiş,- sindirim sistemini, besini sindirmeden atmaya zorlamış olur. Bağışıklık sistemi, yapılan bu hataya tepki olarak mide bulantısı, karın ağrısı, baş ağrısı, terleme, hat­ta bayılma ile karşılık verebilir. Ayrıca sindirilmeyen besin bağırsakla­rı hızla geçerken, kimyasal dengeyi bozarak bağırsaklarda yara oluş­masına sebep olur.
  •  Dört günden fazla süren kabızlığı geçirmek için önce lavman yapılır, sonra sinameki veya herhangi bir müshil kullanılabilir.
  •  Mide ve bağırsaklarda yara varsa, sinameki yerine keten tohumu kulla­nılır. Yara kapanınca sinamekiye geçilebilir.

Sinameki karışımları

  • Kabızlık ve hazımsızlıkta yarıyarıya sinameki-nane karışımı veya 30 gr. sinameki + 15 gr. kekik + 15 gr. nane karışımı,
  • Kabızlık, gaz ve hazımsızlık için 30 gr. sinameki + 20 gr. anason + 10 gr. kekik karışımı,
  • Kabızlık ve karaciğer zayıflığı için eşit miktarlarda sinameki + hindi- bağ yaprağı + pelinotu karışımı,
  • Bu karışımlar öğütülür ve yemek üzerine serpilerek günde 1/2-2 çay ka­şığı kullanılır.

Sinameki öğütüp zeytinyağ ile yutmak büyük abdeste rahat çıkmayı sağlar. Yemekten sonra bir tutam sinameki çiğnemek de aynı sonucu verir.

Son yıllarda sinamekinin zararlı olduğundan bahsedilmektedir. Bilakis, si­nameki, herkes için faydaldır. Önemli olan doğru kullanmayı bilmektir.

Keten Tohumu Kullanımı

  • 1 çorba kaşığı keten tohumu taze öğütülür, biraz bal ile karıştırılıp yu­tulur, üzerine bol su içilir. 1 kahve kaşığı ısırganotu tohumu, 3-5 diş dövülmüş sarımsak ve yarım çay kaşığı zencefil eklenirse daha etkili olur. Bu, bağırsakları çalıştırıp kabızlığı önler, şişkinlikleri indirir, kanı temizler, kansere karşı korur, yaraları kapatır. Veya
  •  1 çorba kaşığı keten tohumu 100 gr. sıcak veya soğuk su ile karıştırı­lır, üzerine bez sarılıp, 1-2 saat bekletilir. Sabah aç karna ve/veya ak­şam yatmadan önce taneleriyle birlikte içilir.

Uyan:

  •  Öğütülmüş keten tohumu bekletilmez! İçerdiği omega yağlar şifalı et­kisini kaybeder!
  •  Keten tohumu mutlaka en az bir bardak su ile içilmelidir! Magnezyum Sülfat Kullanımı

Sabahleyin aç karna 1 bardak suda 1 tatlı kaşığı veya 1 çorba kaşığı magnezyum sülfat eritip içildiğinde 1-2 saat sonra büyük abdest gelir. Magnezyum sülfat (Ingiliz tuzu), bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı için, yemekten sonra değil, sindirim tamamlandıktan sonra, sabah aç karna içilir. Akşam içildiğinde, sindirilmeyen besin bağırsakları hızla geçerken, bağırsakların kimyasal dengesini bozar.

Kan grubu “O” olanlar bazı özel uygulamalarda veya 2 haftada bir mag­nezyum sülfat kullanabilir. “A”, “B” ve “AB” taşıyıcıları ise, haftada bir, haf­tada 2-3 defa veya her gün kullanabilirler.

Kaya tuzu gibi doğal bir tuz olan magnezyum sülfat derin tabakalarda­ki toksin ve tuzları çekerek bağırsak yoluyla dışarı atar, ödem çözer, böb­reklerin işini kolaylaştırır, organları temizler.

Örneğin, düz bağırsağındaki deformasyondan dolayı 20 yıl boyunca her gün İngiliz tuzu kullanmak zorunda kalan “AB” grubu bir yaşlı adamın dokuları ve organları, sağlıklı çocukların organları kadar temizdi.