İshalin Sebepleri Nelerdir ?

By | 26 Şubat 2015

İshalin Sebepleri Nelerdir ?İshalin Sebepleri Nelerdir ?

Mide, bağırsak, karaciğer, dalak ve beyin hastalıklarının yanısıra fazla yeme veya bozuk gıdaların da sebep olduğu ishal, zararlı atıklardan temiz­lenme yoludur. İshali hemen durdurmaya çalışmak doğru değildir.

İshal olanlar için sıcak banyo, uyku ve açlıktan daha iyi ilaç yoktur.

Hemen 3 günlük açlığa niyet etmek ve banyodan sonra zeytinyağı (ke­kik yağı eklenebilir) ile bütün vücuda masaj yapıp uyumak gerekir.

3 günlük açlık sırasında hiçbir şey içmemek gerekir. Çok susanırsa, so­ğutulmuş yağmur suyu, zemzem ya da dondurup eritilmiş suya doğal sirke veya limon suyu katarak, küçük yudumlarla içilebilir. Suyun soğuk olması­na dikkat edilmelidir çünkü sıcak ve ılık suyun ishali artırma ihtimali yük­sektir.

Basit ishal vakalarında 2-3 gün aç kalmak, sonra da beslenmeyi düzelt­mek yeterli olabilir. Ancak, kronik hastalık veya akut enfeksiyon ile bağlan­tılı ishallerde bu 3 günden sonra aşağıdaki meyve-sebze suyu karışımların­dan hangisi mümkünse su ile karıştırarak 3 gün boyunca küçük yudumlarla istendiği kadar içilir:

  • Ham üzüm (koruk), olgunlaşmamış dut, mayhoş elma, vişne, limon ve­ya nar suyu,
  • Havuç + elma suyu karışımı,
  • Havuç + taze sıkılmış zencefil suyu karışımı,
  • Maydanoz veya kereviz yaprağı suyu + ıspanak suyu karışımı,
  • Maydanoz veya kereviz yaprağı suyu + semizotu suyu karışımı,
  • 5 gün çimlenmiş buğday suyu,
  • Kimyonla kaynatılarak soğutulmuş yoğurt suyu.
  • Bu karışımlar mide ve bağırsakları yabancı mikroplardan arındırarak, fay­dalı mikropların çoğalmasını sağlar, mide ve bağırsak yaralarını kapatır. Bunlarla beraber her akşam eşit miktarlarda sarımsaklı zeytinyağı + limon suyu karışımı içilir.

Uyarı: Zencefil, maydonoz ve kereviz yaprağı suyu günde 1 çorba kaşığı kullanılır.

  • Bu 3 günden sonra yine 3 gün sürecek olan aşağıdaki diyete başlanır: Sabah: Bal şurubu içilir. Bal şurubuna elma suyu veya arpa suyu ilave edilebilir. Ya da incir veya üzüm yenir. Kışın 1-2 çorba kaşığı taze kavru­lup öğütülmüş keten tohumu + 1 tatlı kaşığı taze öğütülmüş ısırgan tohu­mu + yarım çay kaşığı taze öğütülmüş zencefil + 1 çorba kaşığı bal karışı­mı, istenirse dövülmüş sarımsak ile yenir. Yeşil çay içilir.

Öğle: Yağsız kavrulmuş pirinç, kaya tuzu katılarak haşlanır, sonra yo­ğurt suyu eklenerek biraz daha kaynatılır. Ocağı kapattıktan sonra nane, kimyon, zencefil ve safran katılır, soğuyunca içilir. Veya

  • Kavrulmuş pirinç, karanfil, zencefil ve kimyon ile paça çorbası pişiri­lir. Soğuduktan sonra limon suyu ile içilir.
  • Ara öğün: Yukarıda belirtilen herhangi bir meyve veya sebze suyu içilir ya da incir veya üzüm yenir.
  • Akşam: Papatya, kekik veya biberiye çayı balla içilir. Veya @2 ölçü zencefil + 2 ölçü karanfil + 1 ölçü tarçın karışımından 1 kah­ve kaşığı, 1 bardak kaynar suda 15 dakika demlendikten sonra içilir. Uyumadan önce sarımsaklı zeytinyağı + limon suyu karışımı içilir.
  • 3 gün bu şekilde beslenmeye devam edilir ancak iştah yoksa “faydalı ol­sun” diye zorla yiyip içmemelidir.

Başladıktan 4 gün sonra ishal hâlâ devam ediyorsa:

  •  1 tatlı kaşığı ince kıyılmış nar kabuğu bir bardak suda 5 dakika kay­natılır. 10-15 dakika sonra bal karıştırarak öğleye kadar 2 defada içilir. Gerekirse öğleden sonra tekrarlanır.
  • Nar kabuğu yerine taze ceviz yaprağı veya ceviz iç perdeleri de aynı şe­kilde kullanılabilir. Nar kabuğu ve ceviz iç perdeleri güçlü ishal durdurucu­dur. Kabızlığa yol açmamak için ishal kesilir kesilmez bırakmak gerekir.

Veya

 

  • 1 çorba kaşığı kavrulup öğütülmüş pirinç ya da arpa + 500 gr. su + 1çorba kaşığı öğütülmüş nar çekirdeği + 1 çorba kaşığı öğütülmüş nar kabuğu kaynatılır. Bu karışımı günboyu 4 defada içmek veya bu karı­şım ile lavman yapmak ishali durdurur, mide ve bağırsak yaralarını ka­patır.
  •  Bazı insanlarda reflünün tek sebebi saat 21den sonra yemek olabilir. Saat 21’den sonra yenen yemek midede sindirilmeden çürür, asit ve gaz oluşur. Yemek erken yense bile, sindirim tamamlanmadan meyve veya tat­lı yemek de aynı sonucu doğurur.
  •  Son yıllarda hiçbir şekilde sindirilemeyen katkılı hazır ürünleri tüketen çocuklarda, özellikle hazır mama ve bisküvi ile hazırlanan karışık kahvaltıyla beslenen bebeklerde, mide reflüsü yaygınlaşmaktadır.
  •  Gebelikte karaciğerden mideye gönderilen ve kusarak dışarı atılan toksinler, yemek borusunun altındaki kasların gevşemesine ve geçici reflü- ye yol açar.
  •  Yaşlılarda mide asidi daha az üretilir, dolayısıyla hazım zorlaşır. Buna bağlı olarak yaşlılar yemek miktarını azaltmazlarsa, devamlı hazımsızlık se­bebiyle dokuların gevşemesi ve esnekliğini kaybetmesiyle reflü ve mide fı­tığı ortaya çıkar.
  • Yetişkinlerin yaklaşık %30’unde mide reflüsü görülmektedir.

Öneriler

  • Beslenmeyi düzeltmek, geç saatte yemekten vazgeçmek ve niyet ederek, planlı olarak önce 3 günde bir, sonra haftada bir, sonra 2 haftada bir olmak üzere kusmak, kustuktan sonra su içmek gerekir. 3 günlük açlıklarla kısa zamanda reflüden kurtulmak mümkündür.
  • Reflü yaşayanların yüksek yastık kullanması gerekir.