İstihare Namazı Hakkında

By | 8 Nisan 2015

istihare-namazi-hakkinda    İnsan kendi hakkında bir şeyin hayırlı olup olmadığına dair bir işarete kavuşmak isterse, yatacağı zaman iki rekat namaz kılar. Birinci rekatta KAFİRUN SURESİNİ, ikinci rekatta da İHLAS SURESİNİ okur. Namazın sonunda da istihare duasını okur ve abdestli olarak kıbleye yönelerek yatar. Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) ashabına istihareyi öğretirlerdi.
Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuşlardır: “Allahü Teâlâ’dan (Celle Celâlühü) çok istihare etmek, hakkındaki hükmüne razı olması âdemoğlu- nun iyiliğindendir. Allahü Teâlâ’dan (Celle Celâlühü) istihare
etmemesi, Allah’ın (Celle Celâlühü) kendi hakkındaki hük-müne razı olmaması âdemoğlunun bedbahtlığındandır.”
Hazreti Cabir İbn-i Abdullah (Radıyallâhü Anh) şöyle bu-yurmuşlardır: “Resulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) bize Kur’an-ı Kerim’in bir suresini öğretir gibi bütün işlerde istihare yapmamızı öğretiyor ve şöyle buyuruyordu:
’Biriniz bir iş yapmaya niyetlendiğinde nafile olarak iki rekat namaz kılsın ve sonra şöyle dua etsin:

(Allâhümme innî estehîruke biilmike ve estekdiruko bikudretike ve es’elüke min fadlikel azîm. Feinneke takdim velâ ekdiru ve ta’lemu velâ a’lemu ve ente allâmul ğuyûb. Allâhümme in künte ta’lemu enne hâzel emre hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkibeti emrî fekdurhu lî ve yessirhu lî sümme bank lî fîhi. Vein künte ta’lemu enne hâzel emre şerrun lî fî dînî ve meâşî ve âkibeti emrî fasrifhü annî vesrifnî anhü. Vekdur lilhayra haysü kane sümme erdinî bihi.)
“Ey Allah’ım! İlminle bana hayrı bildirmeni, kudretinle de bana kudret vermeni ve hayrın nerede olduğunu bana göstermeni Sen’in büyük fazlından ve ihsanından niyaz ederim. Sen kadirsin, benim ise gücüm yoktur. Sen bütün bilinmeyen şeyleri en çok bilensin. Ey Allah’ım! Sen bilirsin, yapmak istediğim bu işin benim için dinim, hayatım ve sonum bakımından hayırlı ise onu yapmamı nasip et ve kolaylaştır. Sonra o işte bana bereket ihsan et. Şayet o iş Sen’in ilminle dinim, dünyam ve sonum bakımından benim için zararlı ise o işi benden uzaklaştır. Beni de o işten uzaklaştır ve hayrın bulunduğu şeyleri bana nasip et. Beni de hayra razı olanlardan kıl.”