Hacet Namazı Hakkında

By | 8 Nisan 2015

hacet-namazi-hakkinda    1- Ahirete veya dünyaya ait bir dileği bulunan bir kimse güzelce abdest alır ve iki rekat namaz kılar. Fler rekatında sekiz FATİFIA ve yedi İHLAS SURESİ okunur. Namazdan sonra da istiğfarda bulunup Peygamber Efendimiz’e (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) salât ve selam getirdikten sonra hacet duasını okuyup o işin olmasını yüce Allah’tan (Celle Celâlühü) diler. Hacet duası şudur:

(Lâ ilâhe illallâhül halîmül kerîm. Sübhânallâhi rabbil arşil azîm. Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Es’elühü mûcibâti rahmetike ve azâime mağfiretike vel ğanîmete min külli birrin vesselâmete min külli ism. Lâ teda’ lî zenben illâ ğafertehü velâ hemmen illâ ferrectehü velâ hâceten hiye leke ridan illâ kadaytehâ yâ erhamerrâhimîn.)
“Halim ve kerim olan Allah’tan (Celle Celâlühü) başka ilah yoktur. Büyük arşın Rabbi olan Allah’ı (Celle Celâlühü) bütün noksanlıklardan tenzih ederim. Hamd, âlemlerin rabbi olan Allah’a (Celle Celâlühü) mahsustur. Ya Rabbi! Beni rahmet ve mağfiretinin gerektirdiklerine ve her iyiye mazhar kılmanı diler, her türlü günahtan kurtulmayı niyaz ederim. Affetmediğin günah, kurtarmadığın dert, hoşnut olduğun hacetlerden bitirmediğin hacet bırakma. Ey merhamet edenlerin en merhametlisi!”
2- İmam-ı Şâfiî (Radıyallâhü Anh) hazretlerinden rivayeten havas âlimlerinin büyüklerinden Şeyh Muham med bin Derestûye buyurmuşlardır ki: Cenâb-ı Hak’tan ha çetinin reva buyurulmasını dua ve niyaz edecek kimse mü kemmel bir taharet ile abdest alıp ilk rekatta bir FATİHA SURESİ ile on defa KAFİRUN SURESİ (Kul yâ eyyühd kâfirûn…), ikinci rekatta ise bir FATİHA SURESİ ile on defa
İHLAS SURESİ (Kul hüvallahü ehad…) okuyarak iki rekat
namaz kılıp selam verdikten sonra secdeye yatarak on kere:
(Sübhânallâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm) okuduktan sonra on defa:
(Rabbenâ âtinâ fiddünyâ haseneten ve fil âhireti
haseneten ve kınâ azâbennâr) diyerek hâceti ne ise onu
taleb ve niyâz eylesin, Allahü Teâlâ’nın lütf-i keremi ile muvaffak olur.
3- Ebu’l Kasım el-Kuşeyrî (Rahmetullâhl Aleyh) “Edebü’l Fakih” isimli kitabında diyor ki:
Cenâb-ı Allah’dan bir hâceti olup da duasının kabul olmasını arzu eden kimse sabaha karşı kalkıp güzelce abdest aldıktan sonra iki rekatte bir selâm vermek üzere dört rekat namaz kılsın, ilk rekatta FATİHA SURESİ’nden sonra on defa:
(Rabbenâ âtinâ min ledünke rahmeten inneke entel vehhâb)
Ve ikinci rekatta FATİHA SURESİ’nden sonra on kere:
(Rabbişrahlî sadrî ve yessirlî emrî vahlül ukdeten min lisânî yefkahû kavlî)
Ve üçüncü rekatta FATİHA SURESİ’nden sonra on defa:
(Fesetezkürûne mâ ekulü leküm ve üfevvidu emrî ilallâh, innellâhe basîrun bil ibâd)
Ve dördüncü rekatta FATİHA SURESİ’nden sonra on defa:
(Etmim lenâ nûran)
Okusun, namâz tamam olduktan sonra secdeye varıp kırk bir defa:
(Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minezzâlimiyn. Festecebnâ lehû ve necceynâhü minelğammi ve kezâlike neczil muhsinin)
Okuduktan sonra hâceti ne ise dua ve niyaz eylesin. Allahü Teâlâ Hazretleri ona lûtfundan ve kereminden ihsan ve in’âm buyurur.
4- Bir kimse bir murad ve maksadının hâsıl olması için tam bir îtikad ve edeblerine tazîm ve riayet ederek iki rekat namaz kıldıktan sonra kıbleye karşı oturup yedi defa FATİHA SURESİ’ni okur ve sonra Allahü Teâla Hazretlerinden hâcetinin hallolunmasını dilerse, Mevla Teâlâ’nın lütf-i keremi ile o kimsenin hâceti hallolunur, Allahü Teâlâ o kimseye dilediğini verir.