İslamiyette Rüya

By | 21 Nisan 2014

islamiyette rüya

İslamiyette Rüya ile Ayet: “Bir vakit Yusuf, babasına: ‘Babacığım, ben rüyada onbir yıldız­la güneşi ve ayı gördüm. Gördüm ki, onlar bana secde ediyorlar.1 dedi. Babası: ‘Yavrum, rüyanı kardeşlerine anlatma, sonra sana bir tuzak ku­rarlar; çünkü şeytan, insana belli bir düşmandır.” (Yusuf; 4-5)

İslamiyette Rüya ile Hadis: “Güzel rüya müjdedir.” (İbn Cerir)

İslamiyette Rüya ile Hikâye: Efendimizin Rüyası

Efendimizin halası Ümmü Haram (ra) anlatıyor: Peygamber (sav) bir gün bize geldi ve kuşluk uykusuna yattı. Uyandığında, gülüyordu. Bunun üzerine ben: “Babam, anam sana feda olsun, ey Allah’ın Resulü, niçin gü­lüyorsun?” diye sordum. Resûlullah: “Rüyamda ümmetimden cihad eden bir kavmin, melikler tahtlarında rahat oturdukları gibi, denizde vasıtaya bindiklerini gördüm” diye cevap verdi.

Ben: “Allah’a dua et de, beni o kimselerden kılsın!” dedim. Resûlul­lah: “Ne dua edeyim, sen onlardansm!” buyurdu. Sonra yine uyudu. Tekrar, bir önceki hali gibi, güler bir vaziyette uyandı. Ben niye güldü­ğünü sordum. Allah’ın Resulü aynı rüyasını tekrar anlattı. Ben: “Allah’a dua et de, beni onlardan kılsın” dedim. Resûlullah: “Sen onların önde gelenlerindensin” buyurdu.

Ümmü Haram daha sonra Ubâde b. Samit ile evlendi ve kendisi ile beraber denizde harbetti. Ümmü Haram, bir yere geldiği zaman, kendisi­ne bir katır getirildi ve ona bindi. Ancak katır silkerek Ümmü Harami düşürdü ve Ümmü Haram şehide oldu. (Şehide olduğu yer Kıbrıs’tır ve Peygamberimizin halası olduğundan dolayı orası “Hala Sultan” diye anıl­maktadır.)