İlmihal Nedir?

By | 6 Nisan 2015

ilmihal-nedirİlmihal, bir Müslümanın kulluk hayatının yol haritasıdır. Bu çalışmamızdaki yol haritası, itikad (iman esasları), ibadet (namaz, oruç, zekât, hac ve kurban) ve ahlâk bölümlerinden oluşmaktadır. “Muamelat” ve “ukubat” müstakil bir çalışma konusu olduğu düşünülerek bu kitapta ele alınmamıştır. Şimdi konulara geçmeden önce bir nokta üzerinde durmak istiyoruz.

İnsanlar, kavramlarla konuşur, kavramlarla düşünür ve kavramlarla hüküm verirler. Her ilmin, her disiplinin kendi temel referansları esas alınarak o sahanın uzmanlarınca konulmuş kavramları vardır. Bu kavramlar ve bu kavramlara yüklenen manalar doğru bir şekilde anlaşılmadığında yanlışlıklar, düşünce kaymaları ve sapmalar olur.

Mesela tıp ile ilgili herhangi bir konu ele alındığında bu ilim dalının terminolojisi ile meseleler anlatılır ve bu anlatılanlar çerçevesinde hâdise bilinmeye çalışılır. Eğer kavramlar karıştırılarak bir hastalığa teşhis konup tedaviye başvurulsa, ne kadar vahim bir neticeye sebebiyet vereceğini tahmin etmek zor değildir.

Bu açıdan İslâm dini ve Müslümanlık ile ilgili tabirlerin yerli yerinde kullanılması ve doğru anlaşılması çok önemlidir. İslâmî terminolojideki kavramlar, Kur’ân, sünnet ve bu iki semavî kaynak esas alınarak oluşturulmuştur.