Gece Namazı (Teheccüd Namazı)

By | 6 Nisan 2015

gece-namazi-teheccud-namazi    Teheccüd namazı yatsı namazından sonra bir miktar uyuyup uyandıktan sonra kılınan bir nafile namazdır. Şayet uyumadan kılınırsa “Salât-ı Leyi – Gece namazı” denir. Normali iki rekatla on iki rekat arasıdır. İki rekatta bir selam verilerek kılınması daha faziletlidir. Sabah namazının sünneti gibi kılınır.
Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Ramazan’dan sonra oruçların en faziletlisi Allah’ın ayı (şehrullah) olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namazda gece namazıdır.”
Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Benim mescidimde kılınan namaz, on bin namaza denktir. Mescid-i Haram’da (Kâbe-i Muazzama’da) kılınan bir namaz yüz bin namaza denktir. Askeri karargâhta kılınan namaz iki milyon namaza eşittir. Bütün bunlardan daha çok faziletlisi kulun gece yarısı sırf Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) katında olan sevabını dileyerek kıldığı iki rekat namazdır.”
Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Hamili Kur’an olan (Kur’an’ı yüklenen hafız ve hocalar)a iki rekat da olsa, gece namazına kalkmak farz (mutlaka lazım) dır.”
Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Kim gece çok namaz kılarsa, gündüz onun yüzü güzel (nurlu) olur.”
Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: “Âdemoğlunun gecenin sonunda kıldığı iki rekat (teheccüd namazı), kendisi için dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Eğer ümmetime meşakkat verecek (zorluğa düşmelerine sebep olacak) olmasaydım, elbette o iki rekatı onlara farz ederdim.”