İkindi İle Sabah Namazı

By | 4 Kasım 2014

ikindi-ile-sabah-namaziEbu Zuheyr Umâre b. Rueybe (radıyallâhu anh)’dan rivayet edilmiştir:
“Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’i:
– ‘Güneşin doğmasından ve batmasından önce namaz kılan yani sabah namazı ile ikindi namazını eda eden bir kimse, cehenneme girmez’ buyururken işittim.
Ebu Hureyre (radıyallâhuanh)’dan rivâyet edildiğine göre Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Bazı melekler geceleyin ve bazı melekler de gündüz nöbetleşe aranıza gelirler. Bunlar, sabah namazı ile ikindi namazında bir araya toplanırlar. Sonra sizin aranızda geceleyenler semaya çıkarlar. Rableri, kullarının hallerini en iyi bildiği halde onlara:
– ‘Kullarımı ne halde bıraktınız?’ diye sorar. Melekler:
– ‘Onları namaz kılarlarken bıraktık. Onların yanına vardığımızda da onları namaz kılarken bulmuştuk’ derler.”
Cerîr (radıyallâhu anh)’dan rivayet edilmiştir:
“Biz, Peygamber (sallailâhu aleyhi ve sellem)’in yanında oturmaktaydık. Derken ayın on dördü olan o gecede Peygamber (sallailâhu aleyhi ve sellem) aya bakıp:
– ‘Doğrusu siz Rabbinizi şu ayı gördüğünüz gibi göreceksiniz. Onu görme hususunda üst üste sıkışıp birbirinizin üzerine yığılmayacaksınız. Eğer güneş doğmazdan ve batmazdan önce namazların hiçbirinden yani sabah namazı ile ikindi namazından alıkonmamaya gücünüz yeterse onu yapın’ buyurdu.”
Cündeb b. Abdullah (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Rasulul¬lah (sallailâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Dikkat edin de Allah, koruması altına aldığı birinin bir hakkıyla alakalı sizi sorumlu tutup hesaba çekmek istemesin. Zira onun hakkına dair kimi hesaba çekmek isterse muhakkak onu yakalar, ardından burnu üzere cehenneme atar.”
Bureyde (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre, Rasulullah (sallalâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Kim ikindi namazını terk ederse ameli boşa gitmiş gibi olur.”