Hesap günü nedir ile ilgili Ayet: “(Alaylı alaylı) dediler ki: ’Rabbimiz, hesap gününden önce (azap- dan bize vaad ettiğin) payımızı çabuklaştınver.” (Sad; 16)
Hesap günü nedir ile ilgili Hadis: “Bedevi bir Arap Hz. Resul-ü Ekrem’e gelerek: ‘Yaratıkların muhasebesini kim üstlenecektir?1 diye sordu. Resûlullah (sav): ‘Allah Teâlâ muhasebe edecektir” buyurdular. Bedevi Arap: ‘Bizzat kendi mi sorgulayacak?’ dedi. Resûlullah (sav): ‘Evet’ buyurdular. Bunun üzerine o bedevi Arap gülmeye başladı. Resûlullah (sav): ‘Ey Arap! Niçin gülüyorsun?’ dediler. O Arap: ‘Çünkü büyük makam sahibi, kudret bulunca af eder ve muhasebe edince de müsamaha gösterip çok incelemez’ dedi.” (İlm-ül Yakin: c. 2 s. 1171)
Hesap günü nedir ile ilgili Hikâye:
Hesap Günü Ahvali
Bir gün Hz. Peygamber (sav), ashabına hesap günü ahvalinden söz açar ve o gün ‘ümmetinden bir adam’ın ahvalini anlatır: “Aziz ve Çelil olan Alah, ümmetimden bir adamı mahlûkatın üstünden seçer ve onun için doksan dokuz büyük defter açar. Her defter, gözün alabildiği kadar büyüktür. Rab Teâlâ adama sorar: ‘Bu defterde yazılı olanlardan bir şey inkâr ediyor musun? Muhafız kâtiplerim (olmadık şeyler yazarak sana) zulüm mü etmişler?’
Kul: Ya Rabbi! Hayır, (hepsi doğrudur)’ der.
Rab Teâlâ sorar: ‘Bir özrün var mı?’
Kul der: ‘Hayır ya Rabbi!’
Aziz ve çelil olan Alah: ‘Evet! Senin bizim yanımızda bir de hasenen var. Bugün sana zulmetmeyeceğiz’ buyurur. Hemen bir etiket çıkarılır. Üzerinde ‘Eşhedü en lâ ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden resûlullah’ yazılıdır. Sonra, Rab Teâlâ der: ‘Ağırlığını (yani amellerinin ağırlığını) hazırla!’
Kul sorar: Yâ Rabbi! Bu defterlerin yanındaki bu etiket de ne?’ Rab Teâlâ der: ‘Sana zulmedilmeyecek.’ Hemen defterler Mizan’ın bir kefesine konur, etiket de diğer kefesine. Tartılırlar ve defterler hafif kalır, etiket ağır basar.”