Hazımsızlığın Sebepleri Nelerdir ?

By | 26 Şubat 2015

Hazımsızlığın Sebepleri Nelerdir ?Hazımsızlığın Sebepleri Nelerdir ?

Hiçbir şekilde hazmedilemeyen sentetik besinlerden, karışık ve tıkabasa yemekten, yemek üzerine yenen meyve veya tatlıdan ve saat 21’den (sin­dirim durduktan) sonra alınan herhangi bir besinden sonra midede ağırlık, bulantı, gaz, geğirme, yanma veya ekşime olur. Bunların herbiri hazımsız­lık belirtisidir. Midede başlayan hazımsızlık bağırsaklarda, sonra ikinci sindirimde yani karaciğerde, sonra üçüncü sindirimde yani kanda, daha sonra dördüncü sindirimde yani hücrelerde devam eder. Hazımsızlığın ulaştığı seviyeye göre farklı hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin mide reflüsü birinci sindirim, hepatit ikinci sindirim, diyabet üçüncü sindirim, kanser dördün­cü sindirimin bozulmasıyla bağlantılıdır.

Görüldüğü gibi hazımsızlık her hastalığın başı olduğu için bütün hasta­lıkların tedavisi sindirimi düzelterek başlamalıdır. Beslenme hataları düzel­tilmeli, iyi çiğnemeye alışmalıdır. (“Hastalıkların Sebepleri” bölümüne ba­kınız.) Yemekte ve sonrasında su içme alışkanlığı terk edilmelidir. (“Su” bö­lümüne bakınız.)

Kırmızı eti ve suni yağlan hazmedemeyen kan grubu A, midesi yağla­ra karşı hassas olan kan grubu AB, süt ve buğday ürünlerini hazmedeme­yen kan grubu 0 hazımsızlığa çok yatkındır. Kan grubu B olanların sindi­rimi çok güçlüdür, tavuk eti hariç hemen hemen bütün besinleri rahat hazmedebilir. Ancak onlardan çok iştahlı olan, kısa aralarla ve geç saatte yemek yiyen ve yemekten sonra meyve yiyenler de hazımsızlık çeker. (“Temel Besinler” bölümüne bakınız.) Devamlı hazımsızlık H. Pylori enfeksiyonuna, midede iltihaplanma (gastrit), reflü, fıtık ve ülsere neden olur ve sindirim daha da zorlaşır, sindirim zorlaştıkça metabolizma atık­ları çoğalır.

Karaciğer kronik hazımsızlık sonucu oluşan atık maddelerin bir kısmı­nı parçalayarak kan yoluyla dışarı atar, bir kısmım kendi dokularında de­polar, bir kısmını böbreklere, bir kısmını da çamur olarak safra kesesine gönderir. Safra kesesi, sürekli gelmekte olan çamurdan taş oluşturmaya mecbur kalır. Karaciğerde depolanan atık madde miktarı arttıkça, görevi karaciğerdeki atıkları temizlemek olan parazit, mikrop ve virüsler karaci­ğerde yuvalanmaya başlar. Bu süreç hepatit veya her tür ağır hastalığa ka­dar uzayabilir.

Öneriler

  • Başlangıçta haftada 2 defa, sonra haftada bir, sonra 2 haftada bir olmak üzere niyet ederek hep aynı gün ve saatte kusulur.
  • Hazımsızlık derecesine göre 1-2 hafta boyunca şu beslenme şekli uygu­lanır:
  • Her sabah taze sıkılmış zencefil suyu ilk günler küçük yudumlarla, alı­şınca büyük yudumlarla 1 çorba kaşığı içilir.
  • Zencefil sebebiyle oluşan mide yanması geçince 1-3 limon suyu + 1 bardak su karışımı ya da 300 gr. greyfurt suyu içilir.
  • Acıkınca 1 çorbakaşığı keten tohumu yarım-bir saat sıcak suda bek­letilir ve taneleriyle birlikte içilir. Bal ile olabilir.
  • Gün boyu acıktıkça mevsime göre aşağıdaki sebze suyu karışımlarından biri veya birkaçı (3-4 defa) içilir:
  • 50 gr. soğan suyu + 100 gr. taze sıkılmış ısırgan suyu + 100 gr. su,
  • 150 gr. havuç suyu + 1 çorba kaşığı maydonoz suyu + 1 çorba kaşı­ğı kereviz yaprağı suyu + 50 gr. su,
  • 100 gr. havuç suyu + 100 gr. elma suyu + 50 gr. su,
  • 150 gr. ıspanak suyu + 50 gr. kırmızı pancar suyu + 1 çorba kaşığı maydanoz suyu + 1 çorba kaşığı kereviz yaprağı suyu +50 gr. su,
  • 200 gr. Semizotu suyu + 1 çorba kaşığı maydanoz suyu + 50 gr. su,
  • Sebze suyu karışımları arasında 1-2 defa 1 tatlı kaşığı mayıs papatya­sı, civanperçemi, biberiye, mercanköşk veya kekik kıyılarak bir bardak kaynar suda 15 dakika demlenip süzülerek içilir.
  • İkindi-akşam arası 30-50 gr. sarımsaklı zeytinyağ + 30-50 gr. limon suyu karışımı içilir, (“ilaçlar” bölümüne bakınız.)
  • Yatmadan önce 1-3 çorba kaşığı çimlenmiş buğday yıkanır ve yenir. Bal ile olabilir (“Arpa” bölümüne bakınız). Çimlenmiş buğdaya 40 gün devam edilir.

Bu 1 – 2 hafta boyunca başka bir şey yenmez.

Bu süreç bittikten sonra karaciğer temizlemesi yapılır. (“Karaciğer Te­mizlemesi, 3. gün” bölümüne bakınız.)

Kronik ve inatçı hazımsızlık için

  • 07-9 saat sirke içinde bekletilen tane kimyon süzülerek kurutulur. Son­ra kavrulur ve aynı miktarda fülfül, beyaz biber, karabiber ve zencefil ile öğütülür, 1 çay kaşığı yutulur. 2 hafta sonra yemek yemeye başla­yınca yemekten önce ve/veya sonra yarım çay kaşığı yutulur. Mideyi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, mide ve bağırsak gazını giderir.

Ve

  •  Her akşam taze öğüterek keten tohumu kullanılır. Kronik kolitte ise öğütmeden kullanmak gerekir.