Hazımsızlığın Sebepleri Nelerdir ?
Hiçbir şekilde hazmedilemeyen sentetik besinlerden, karışık ve tıkabasa yemekten, yemek üzerine yenen meyve veya tatlıdan ve saat 21’den (sindirim durduktan) sonra alınan herhangi bir besinden sonra midede ağırlık, bulantı, gaz, geğirme, yanma veya ekşime olur. Bunların herbiri hazımsızlık belirtisidir. Midede başlayan hazımsızlık bağırsaklarda, sonra ikinci sindirimde yani karaciğerde, sonra üçüncü sindirimde yani kanda, daha sonra dördüncü sindirimde yani hücrelerde devam eder. Hazımsızlığın ulaştığı seviyeye göre farklı hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin mide reflüsü birinci sindirim, hepatit ikinci sindirim, diyabet üçüncü sindirim, kanser dördüncü sindirimin bozulmasıyla bağlantılıdır.
Görüldüğü gibi hazımsızlık her hastalığın başı olduğu için bütün hastalıkların tedavisi sindirimi düzelterek başlamalıdır. Beslenme hataları düzeltilmeli, iyi çiğnemeye alışmalıdır. (“Hastalıkların Sebepleri” bölümüne bakınız.) Yemekte ve sonrasında su içme alışkanlığı terk edilmelidir. (“Su” bölümüne bakınız.)
Kırmızı eti ve suni yağlan hazmedemeyen kan grubu A, midesi yağlara karşı hassas olan kan grubu AB, süt ve buğday ürünlerini hazmedemeyen kan grubu 0 hazımsızlığa çok yatkındır. Kan grubu B olanların sindirimi çok güçlüdür, tavuk eti hariç hemen hemen bütün besinleri rahat hazmedebilir. Ancak onlardan çok iştahlı olan, kısa aralarla ve geç saatte yemek yiyen ve yemekten sonra meyve yiyenler de hazımsızlık çeker. (“Temel Besinler” bölümüne bakınız.) Devamlı hazımsızlık H. Pylori enfeksiyonuna, midede iltihaplanma (gastrit), reflü, fıtık ve ülsere neden olur ve sindirim daha da zorlaşır, sindirim zorlaştıkça metabolizma atıkları çoğalır.
Karaciğer kronik hazımsızlık sonucu oluşan atık maddelerin bir kısmını parçalayarak kan yoluyla dışarı atar, bir kısmım kendi dokularında depolar, bir kısmını böbreklere, bir kısmını da çamur olarak safra kesesine gönderir. Safra kesesi, sürekli gelmekte olan çamurdan taş oluşturmaya mecbur kalır. Karaciğerde depolanan atık madde miktarı arttıkça, görevi karaciğerdeki atıkları temizlemek olan parazit, mikrop ve virüsler karaciğerde yuvalanmaya başlar. Bu süreç hepatit veya her tür ağır hastalığa kadar uzayabilir.
Öneriler
- Başlangıçta haftada 2 defa, sonra haftada bir, sonra 2 haftada bir olmak üzere niyet ederek hep aynı gün ve saatte kusulur.
- Hazımsızlık derecesine göre 1-2 hafta boyunca şu beslenme şekli uygulanır:
- Her sabah taze sıkılmış zencefil suyu ilk günler küçük yudumlarla, alışınca büyük yudumlarla 1 çorba kaşığı içilir.
- Zencefil sebebiyle oluşan mide yanması geçince 1-3 limon suyu + 1 bardak su karışımı ya da 300 gr. greyfurt suyu içilir.
- Acıkınca 1 çorbakaşığı keten tohumu yarım-bir saat sıcak suda bekletilir ve taneleriyle birlikte içilir. Bal ile olabilir.
- Gün boyu acıktıkça mevsime göre aşağıdaki sebze suyu karışımlarından biri veya birkaçı (3-4 defa) içilir:
- 50 gr. soğan suyu + 100 gr. taze sıkılmış ısırgan suyu + 100 gr. su,
- 150 gr. havuç suyu + 1 çorba kaşığı maydonoz suyu + 1 çorba kaşığı kereviz yaprağı suyu + 50 gr. su,
- 100 gr. havuç suyu + 100 gr. elma suyu + 50 gr. su,
- 150 gr. ıspanak suyu + 50 gr. kırmızı pancar suyu + 1 çorba kaşığı maydanoz suyu + 1 çorba kaşığı kereviz yaprağı suyu +50 gr. su,
- 200 gr. Semizotu suyu + 1 çorba kaşığı maydanoz suyu + 50 gr. su,
- Sebze suyu karışımları arasında 1-2 defa 1 tatlı kaşığı mayıs papatyası, civanperçemi, biberiye, mercanköşk veya kekik kıyılarak bir bardak kaynar suda 15 dakika demlenip süzülerek içilir.
- İkindi-akşam arası 30-50 gr. sarımsaklı zeytinyağ + 30-50 gr. limon suyu karışımı içilir, (“ilaçlar” bölümüne bakınız.)
- Yatmadan önce 1-3 çorba kaşığı çimlenmiş buğday yıkanır ve yenir. Bal ile olabilir (“Arpa” bölümüne bakınız). Çimlenmiş buğdaya 40 gün devam edilir.
Bu 1 – 2 hafta boyunca başka bir şey yenmez.
Bu süreç bittikten sonra karaciğer temizlemesi yapılır. (“Karaciğer Temizlemesi, 3. gün” bölümüne bakınız.)
Kronik ve inatçı hazımsızlık için
- 07-9 saat sirke içinde bekletilen tane kimyon süzülerek kurutulur. Sonra kavrulur ve aynı miktarda fülfül, beyaz biber, karabiber ve zencefil ile öğütülür, 1 çay kaşığı yutulur. 2 hafta sonra yemek yemeye başlayınca yemekten önce ve/veya sonra yarım çay kaşığı yutulur. Mideyi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, mide ve bağırsak gazını giderir.
Ve
- Her akşam taze öğüterek keten tohumu kullanılır. Kronik kolitte ise öğütmeden kullanmak gerekir.