Hata Yapan Bir Çocuğu, Yaşma Uygun Bir Şekilde İkâz Etmek

By | 11 Ağustos 2014

hasema

 

yalan-söylemekEbû Hureyre radıyallâhu anh rivayet etmiştir: Haşan b. Ali radıyallâhu anh zekât hurmasından bir tanesini alıp, hemen ağzına attı. Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem: “Hişt, hişt at onu! Bilmiyor musun biz zekât yemiyoruz!” veya: “Bize zekât helal değildir!” diye müdâhale etti.

Zeynep b. Ebî Seleme radıyallâhu anh şöyle rivayet etmiştir: Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem gusül abdesti alırken yanına girdim. Bir avuç su aldı ve: “Çabuk git, yaramaz kız!” diyerek yüzüme attı.

Açıklama:

Anlaşılacağı üzere; bir çocuğun küçük olması, onun hatâlarının düzeltilmeyeceği anlamına gelmez. Çünkü çocuğun bir hatâsının düzeltilmesi, onun hafı­zasına kazınacak ve ileride kendisine faydalı olacaktır. Birinci hadîste, çocuğa Allah korkusunun nasıl verildiği ve kendini nasıl sakındırması gerektiği göste­rilmektedir. İkinci hadîs ise, iyi davranışların nasıl öğretildiğini, özel mekânlara girilmeden önce nasıl izin alınması gerektiğini ve başkalarının avret mahalline bakmanın yasak olduğunu göstermektedir.