Hastalık Cennete Girmeye Sebeptir

By | 4 Kasım 2014

islamda cennet Cennete ancak nefsin hoşlanmadığı şeylerle ulaşılır. Nitekim Peygamberimiz -sallallâhu aleyhi vesellem-: “Cennet nefsin hoşuna gitmeyen şeylerle, cehennem de nefsin çektiği şeylerle kuşatılmıştır.” buyurmuştur.

Açıklama:

Hadiste geçen “mekarih” nefsin sevmediği ve ona ağır gelen şeylere denir. Bu ise ibadetleri yapma, günahlardan kaçınma ve musibetlere sabredip Allah’ın (c.c.) ondaki emrine teslim olma hususunda nefisle mücadeleyi içerir.
Onun için gözünü kaybeden hakkında Yüce Allah bir hadisi kutside: “Kulumu iki sevgilisi (gözü) hususunda sınarsam ve o da buna sabrederse, bunlar karşılığında ona cenneti veririm.”

Başına bela geldiğinde, onunla ilk karşılaşır karşılaşmaz sabreden hakkında da Yüce Allah yine bir hadis-i kudside: “Ey Âdemoğlu! Belayla karşılaşır karşılaşmaz sevabını umarak sabrettiğinde senin için mükafaat olarak cennetten aşağısına razı olmam.”

Bir hadiste de sar’a hastalığına yakalanıp da buna sabreden kimsenin mükâfatının cennet olduğu ifade edilmiştir. Ata’dan rivayet edildiğine göre İbn Abbas -radıyallâhu anh- ona “Sana cennetlik bir kadın göstereyim mi?” diye sordu. O “Evet” deyince İbn Abbas -radıyallâhu anh- şöyle anlattı. İşte şu siyah kadın… Peygamber’e -sallallâhu aleyhi vesellem- gelerek “Ben sar’a oluyorum ve üstümü başımı açıyorum. Benim için Allah’a (c.c.) dua et.” dedi. Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem-: “İstersen sabret ve mekanın cennet olsun, istersen şifa vermesi için Allah’a (c.c.) dua edeyim.” buyurdu. Kadın “Öyleyse sabredeceğim” dedi. Sonra “Ben açılıp saçılıyorum. Açılmamam için Allah’a (c.c.) dua et” dedi. Peygamber de -sallallâhu aleyhi vesellem- dua etti.

Çok sevdiği çocuğu veya kardeşi veya başka bir yakınının ölmesine sabreden kimse hakkında da Peygamberimiz -sallallâhu aleyhi vesellem- şöyle buyurmuştur: Yüce Allah şöyle buyurdu: Mü’min kulumdan dünyadaki cananı aldığımda sevabını umarak sabrederse, mükafatı cennetten başka bir şey olmaz”.

İşte hasta kardeşim, bu ve başka deliller açıkça belaların, hastalıkların ve kederlerin cennete girmenin sebeplerinden olduğunu ifade etmektedir. Hz. Allah (c.c.) rahmetiyle, oraya girmeyi bize nasip eylesin. Amin.