Hanımların Etekleri

By | 15 Ağustos 2014

hac-umre-seti

 

etekRasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem elbise paçalarından bahsedince, [Hanı­mı] Ümmü Seleme radıyallâhu anhâ; “Kadının eteği hangi uzunlukta olmalıdır?” diye sordu. Rasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem; “erkeklerin etek uçlarından/paça­larından bir karış daha uzun olur” buyurmuştur. Bunun üzerine Ümmü Seleme; “O takdirde, [yürüdüğü] zaman vücudunun bir kısmı görünür” demesi üzerine de; “bir zira uzatabilir. Ancak daha fazla uzatamaz” buyurmuştur.

Açıklama:

Bu hadis-i şerif, elbise paçalarının uzun olmasıyla ilgili yasaktan, hanımların etek uçlarının istisna edildiğini ifade etmektedir. Alimler, hanımların etek uçları­nın uzun olmasının caiz olduğu konusunda icmâ etmişlerdir.

Hadiste geçen ‘şıbran/bir karış’ lafzı, baldırların yarısından sonrasına kıyas edilir. Bu nedenle Ümmü Seleme radıyallâhu anhâ, ‘O takdirde hanımların ayakları görünür’ demiştir. Rasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem de bunun üzerine ‘bir zira daha uzun olabileceğine dair ruhsat vermiştir. Burada iki şeyin öğretil­mesi amaçlanmıştır;

  1.  Hanımların elbiselerinin, ayaklarını örtecek uzunlukta olması vaciptir.
  2.  Hanımlar, elbiselerini ‘birzira’yı aşmayacak ölçüde, daha uzun da yapa­bilirler.