Hamilelikte Yapılan Dua

By | 10 Eylül 2014

kuran

 

hamilelik2Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem, henüz çocuklar annelerinin karnında nutfe halindeyken de onlara dua etmiştir. Enes b. Malik’ten rivayet edildiğine göre, Ebu Talha bir seferde iken oğlu hastalanır ve ölür. Ebu Talha’nın hanımı Ümmü Selim oğlunu yıkayıp kefenler ve bir kenara koyar. Kocasına da, döndü­ğü zaman oğlunun ölümünü haber etmez. Üstelik güzelce süslenir, yemek hazır­lar. Beraber yemek yedikten sonra cinsi münasebette bulunurlar. Bütün bunlar­dan sonra Ümmü Selim oğlunun ölümünü kocasına haber eder. O da kalkar ve Allah’ın Rasulü’ne gider, olanları anlatır. Allah’ın Rasulü sallallâhu aleyhi vesellem, Ebu Talha’ya ve hanımına “Allah gecenizi bereketlendirsin” diyerek dua eder.

Süfyan bin Uyeyne diyor ki: Ensar’dan İbâye bin Rifâa isminde bir kimse şöyle demiştir: “Bu beraberlikten Ebu Talha’nın Abdullah isminde bir oğlu ol­muştur ve Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem ismini bizzat kendisi koymuştur. Ben Abdullah’ın 9 tane oğlunu gördüm. Hepsi Kur’an hafızı idi.”

Açıklama:

İşte bu, henüz anne karnında bir nutfe iken, çocuğa Resûlullah’ın yaptığı duanın bereketidir.

Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem, çocuğun anne rahminden sağlıklı bir şe­kilde çıkıp dünyaya gelmesi için yapılması gereken dua ve zikirleri de ümmetine öğretmiştir. İbn-i Kayyım “el-Vabilu-s Sayb” isimli kitabında şöyle demektedir:

Fatıma’nın radıyallâhu anhâ doğumu yaklaştığında Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem hanımlarından Ümmü Seleme ve Zeyneb binti Cahş’ı radıyallâhu anh Hz. Fatıma’nın yanma gönderir ve ona Ayete-1 Kürsi, Araf Suresi’nin 54. ve Yunus Suresi’nin 3. ayetini, Felak ve Nas Surelerini okumalarını emreder. Her ne kadar bu rivayet zayıf da olsa bu konu hakkında gelen sahih rivayetler yeteri kadar mevcuttur.