Hadis-i Şerifler Işığında Şifalı Bitkiler -2

By | 29 Eylül 2014

sifali-bitkilerKabağın Faydalan: Kabak çekirdeği içindeki sukurbitin özellikle tenyaları (şerit) felç edici etkiye sahiptir. Eğrelti otu gibi zehirli olmayıp tamamen güvenli olması en büyük avantajdır. Bunun için eğrelti otu kullanılamayan çocuklar gebeler ve karaciğer hastalarında rahatlıkla uygulanabilir. Kabak çekirdeği eğrelti otu gibi tenyaları öldürmeyip felç ettiğinden ardından bir müshil kullanmak zorunluluğu vardır. Prostat büyümesine engel olduğu sanılmaktadır. Bu kabak çekirdeği içindeki maddelerin idrar kesesi duvarlarını kasıp, idrar yolu ağzındaki kasları gevşeterek, idrar etmeyi rahatlatmasına bağlanmak istenmektedir. Ayrıca aynı maddelerin prostat içindeki toplanan kanı da azalttığı bildirilmektedir. (Yemeklerin seyyidi [üstünü] et ve pirinçtir.) [Tirmizi, Hakim, Ebu Nu- aym] Pirincin Faydaları:Vücut gelişimini destekler.Vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir.Doyurucudur, Zihni açar.Yüksek tansiyonu düşürür.Hazmı kolaylaştırır.Vücuttaki fazla suyu çekerek vücudun toksit maddeleri uzaklaştırmasınayardımcı olur ve ishali de keser. içinde bulunan kanser önleyici maddeler sayesinde başta bağırsak olmak üzere kansere koruyucudur.Kandaki kolesterol oranını azaltıcı etkisi ile kalp ve damar hastalıklarına  da koruyucudur.Böbreklere faydalıdır. Etin Faydaları:Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar.Sinir hasarlarında tedavi edici rol oynar.Pemisiyöz anemi tedavisinde kullanılır. Mide barsak sisteminin bir kısmı cerrahi olarak çıkartılmış hastalarda Ilışabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri önler. Vejeteryanlarda ve birtakım emilim bozukluğu olan hastalarda oluşabile¬cek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri önler.Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir. (Acve hurması zehire karşı, küm’e mantarının suyu göze şifadır.) [Buha¬rı. Tirmizi, Nesai, İbni Mace, î. Ahmed, Deylemi, Î.Münavi] Lohusa hurma yerse, çocuklar sakin olur. Hz. İsa’nın doğumunda Hz. Meryem hurma yedi. Daha iyisi olsa idi, Allahü teâlâ onu verirdi.) [Hatib] (Lohusaya taze hurma, hastaya, bal gibi şifalı bir şey yoktur.) [Ebu Nuaym] Hurmanın Faydaları:Protein içerir.Protein, yağ ve karbonhidrat (üçünü bir arada) içeren tek meyvedir. Vücudun yaşlanma belirtilerini azaltır.Saf hurma cildi besler, hamilelik ve güneş lekelerini yok eder.İçerdiği demir sayesinde, kansızlığa iyi gelir. Bl, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri kuvvetlendirir.Boğaz ağrısına, öksürüğe iyi gelir.Kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur. İçerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik hastalıklarına karşı korayucu özellik taşır.Orucun hurma ile açılması halinde, oruçtan dolayı insanın üzerinde olu şan halsizliği de içerdiği şeker oranı sayesinde hemen gidermektedir. Günde 5 adet yendiğinde vucudun kan değerlerini hızlı bir şekilde yük seltir. (İncir kulunca iyi gelir.) [Deylemi] Yaş incirin kurutulduğunda bünyesindeki kalsiyum 4.6 kat artıyor. Enerji verir Vitamin ve mineral bakımından zengin bir gıdadır.Bağırsaklardan toksik maddelerin atılması kandaki kollestrol seviyesinin düşürülmesi gibi faydaları da vardır.Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidir.İncirin kurutulmuşu çok değerli olup, iyi bir besin kaynağıdır. Balgam söktürücü, yumuşatıcı olarak kullanılır.Ayrıca kış aylarında vücudun direncini arttırır, pek çok sağlık sorununa karşı güç ve dayanıklılık kazandırır.İncirin bünyesinde şeker, albüminli maddeler, organik asitler, pektin, provitamin, A, Bl, B2, C vitaminleri, magnezyum, kükürt, fosfor ve unlu maddeler bulunur.İnciri cevizle birlikte yerseniz hem vücudunuzu zehirlerden korur, hem de bronşite iyi gelerek öksürüğü keser. Nezle için de faydalıdır.İnciri sütle ya da sirkeyle eğer oda olmazsa yalnızca zeytinyağına batırıp yiyerek basur şikayetinizi ortadan kaldırabilirsiniz.Sesiniz kısıldığında hemen bir inciri bir su bardağı kadar sütün içine koyup bir cezvede kaynatın. Ilık ılık bu şurubu için, çok yararını göreceksiniz.Yaş dalları kırıldığında akan sütümsü beyaz sıvı, nasır ve siğillere sürülür.Yaşı kurusundan daha fazla tercihe şayan olan incir vücuda kuvvet verir. Anasonla beraber yenen incir hem kan yapar, hem de şişmanlatır. Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidirler.