Hac Vazifesi : Kudüm Tavafı

By | 25 Mart 2015

hac-vazifesi-kudum-tavafiBu duayı yüksek sesle okuduktan sonra kudüm (Mekke’ye ilk geliş) tavafını yapar. Tavâfta sağ omzunu açıp sol omzunu örter (ıztıbâ). Sonra Haceru’l-esved’e doğru yaklaşıp eliyle onu selâmlar (istilâm); imkân bulabilirse öper. İmkân bulamazsa selâmlayıp elini öper. Çok kalabalıksa eliyle ona doğru işaret ederek şöyle der:

“Allâh’ın adıyla, Allâh en büyüktür. Allâh’ım! Sana inanıyorum, Kitabını doğruluyorum, verdiğim sözde duruyorum, peygamberin Muhammed’in (s.a.v.) sünnetine uyuyorum.”

Sonra sağdan tavâf etmeye başlar; şöyle ki Beytullah’ın kapısına dönüp sonra Altınoluk’un bulunduğu taşa doğru kısa adımlarla ve hızlıca yürür. Rükn-i Yemânî’ye vardığında onu selâmlar; ama öpmez. Haceru’l Esved’e ulaştığında bunu bir şavt (tur) sayar. Sonra iki kez daha döner ve bütün bu dönüşlerinde şöyle dua eder:

“Allâhım! Haccımı kabul eyle, gayretimden razı ol ve günahlarımı bağışla.”

Sonra yavaş bir yürüyüşle ve kısa adımlarla yürümeye başlar ve geriye kalan dört turu bu şekilde tamamlayarak şöyle dua eder:
“Rabbim! Beni bağışla, bana acı ve bildiğin ne günahım varsa hepsini affeyle. Sen kerem sahiplerinin en büyüğü ve yücelerin yücesisin. Ey Rabbim! Bize dünyada da, âhirette de güzellik ver ve bizi ateş azabından koru.”
Ayrıca gönlünden geçtiği gibi dünya ve âhiret hayırlanndan ister