Güzel Sözler Söylemeli

By | 14 Ağustos 2014

hasema

 

kafiyeli-sozlerResûlullah sallallâhu aleyhi vesellem, develeri ezgiler söyleyerek yürüten Enceşe’ye böyle seslenmiştir. Bir yolculuk sırasında Hz. Peygamber’in sallallâhu aleyhi vesellem Enceşe isimli bir arkadaşı develerin önünde, daha hızlı yürümeleri için şarkı söyleyerek tempo tutmaktadır. Şarkı hızlanır, tempo yükselir ve de­velerin sürati artar. Develerin üzerinde bulunan hanımlar için endişeye kapılan Efendimiz sallallâhu aleyhi vesellem Enceşe’ye seslenir: Enceşe dikkat et, billurlar kırılmasın!

Açıklama:

Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem develerin hızı hanımlarını sarsacağı için endişeye kapılmıştır. Kadınların bedenleri gibi ruhları da hassastır. Hemen incinip etkilenebilirler. Gerçekten de kadınların kalpleri kolaylıkla güzel olan sese, tatlı dile meyleder. Bu yüzden Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem: “Aman Ence­şe, develeri yavaş yürüt. Billurlara yumuşak davran, sakın onlan incitip kırma!” buyurmuştur.

Hz. Peygamber’in sallallâhu aleyhi vesellern’incitilmemesini ve belki de güzel sesten etkilenmemelerini istediği hanımları mü’minlerin anneleridir. Onlar, İslam toplumunun en erdemli hanımlandır, Hz. Peygamber’in evininin bekçileridir, nü­büvvet pınarından en fazla istifade edenler onlardır. Bu hadis bize çok önemli bir ders daha vermektedir: “Eğer evinin efendisi olmak istiyorsan edep ve ahlak kuralları konusunda son derece riayetkâr olmalısın. Eşine tatlı sözler söylemeli, onu kıracak ve incitecek söz ve tavırlardan uzak durmalısın. Yumuşak huylu, geçim ehli bir insan olmalı, kabalıktan ve katı yüreklilikten sakınmalısın.”